Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Nuggetsy z kurczaka
4 porcje 50 min
Klasycznie przygotowane nuggetsy w chrupiącej panierce. Idealnie smakują z sosem czosnkowym, frytkami i surówką z marchewki.
Pobierz przepis
Składniki
- podwójny filet z kurczaka
- sól + mielona, słodka papryka
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- 150 g mąki pszennej ( w wersji bezglutenowej używamy – mąki kukurydzianej )
- 400 g płatków kukurydzianych
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia ( około 500 ml )
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- sól
- 4 drobno posiekane ząbki czosnku
Przygotowanie
- Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i tniemy w równej wielkości paski.
- Paski z kurczaka przyprawiamy solą i mieloną papryką. Mieszamy aby przyprawy były rozłożone równomiernie.
- W naczyniu głównym zakładamy motylek i umieszczamy w nim – jaja, mleko i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy – czas 1 minuta, prędkość 3-4. Jeśli masa będzie zbyt gęsta możemy dodać trochę wody gazowanej.
- Gotową masę przekładamy do miski i zanurzamy w niej dokładnie wszystkie kawałki z kurczaka. Naczynie główne robota myjemy i osuszamy.
- Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy sól i czosnek i łączymy całość w jednolity sos.
- W czystym i suchym naczyniu głównym kruszymy płatki kukurydziane – czas 10 sekund, prędkość 3.
- Pokruszone płatki przekładamy do płaskiego talerza i obtaczamy w nich zanurzone wcześniej w masie – kawałki kurczaka.
- W garnuszku mocno rozgrzewamy olej i na gorącą fryturę wrzucamy przygotowane kawałki kurczaka. Gotowe nuggetsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Serwujemy z sosem czosnkowym.