Nuggetsy z kurczaka


4 porcje 50 min

Klasycznie przygotowane nuggetsy w chrupiącej panierce. Idealnie smakują z sosem czosnkowym, frytkami i surówką z marchewki.

Pobierz przepis

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka
  • sól + mielona, słodka papryka
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej ( w wersji bezglutenowej używamy – mąki kukurydzianej )
  • 400 g płatków kukurydzianych
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia ( około 500 ml )
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i tniemy w równej wielkości paski.
  2. Paski z kurczaka przyprawiamy solą i mieloną papryką. Mieszamy aby przyprawy były rozłożone równomiernie.
  3. W naczyniu głównym zakładamy motylek i umieszczamy w nim – jaja, mleko i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy – czas 1 minuta, prędkość 3-4. Jeśli masa będzie zbyt gęsta możemy dodać trochę wody gazowanej.
  4. Gotową masę przekładamy do miski i zanurzamy w niej dokładnie wszystkie kawałki z kurczaka. Naczynie główne robota myjemy i osuszamy.
  5. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy sól i czosnek i łączymy całość w jednolity sos.
  6. W czystym i suchym naczyniu głównym kruszymy płatki kukurydziane – czas 10 sekund, prędkość 3.
  7. Pokruszone płatki przekładamy do płaskiego talerza i obtaczamy w nich zanurzone wcześniej w masie – kawałki kurczaka.
  8. W garnuszku mocno rozgrzewamy olej i na gorącą fryturę wrzucamy przygotowane kawałki kurczaka. Gotowe nuggetsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Serwujemy z sosem czosnkowym.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®