Nadziewane warzywa


2 porcje 1 godzina

Nadziewane cukinie i bakłażany

Pobierz przepis

Składniki

  • 2 cukinie, po 130 g każda
  • 2 bakłażany w skórce, po 400 g każdy
  • 2 cebule
  • 500 ml wody
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 100 g bułki tartej
  • 10 g świeżych liści bazylii
  • 2 jajka
  • 30 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

  1. Cukinie i bakłażany przekrój na pół, wzdłuż dłuższej części. Cebule pokrój na pół. Umieść wszystko w zestawie do gotowania na parze przekrojoną częścią w dół.
  2. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
  3. Umieść 500 ml wody. Zamocuj zestaw do gotowania na parze.
  4. Gotuj na parze.
  5. Zdejmij zestaw do gotowania na parze.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj oliwą z oliwek blaszkę do pieczenia.
  7. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ z ugotowanych warzyw, pozostawiając brzegi. Wydrążony miąższ przełóż do miski.
  8. Wyczyść kielich do gotowania.
  9. Umieść 10 g oliwy z oliwek, 100 g bułki tartej, 10 g liści bazylii, 2 jajka, 30 ml mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę pieprzu. Zamknij pokrywę kielicha.
  10. Posiekaj.
  11. Ugotowaną cukinię i bakłażana umieść na blaszce do pieczenia. Nadziej przygotowanym nadzieniem i delikatnie polej oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 - 30 minut.
  12. Gotowe do podania. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®