Mus z wątróbki z konfiturą cebulową


4 porcje 2 godz.

Jeśli jesteś fanem smaku wątróbki ten przepis jest dla Ciebie. Świetnie sprawdzi się w roli eleganckiej przystawki na wyjątkowe spotkania przy stole. To moja dekonstrukcja znanej wszystkim wątróbki smażonej z cebulką

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 kg oczyszczonej, wątróbki drobiowej lub wołowej (wymocz wątróbkę w mleku przez kilkanaście godzin lub zostaw w mleku na noc)
  • olej do smażenia
  • gałązki tymianku
  • 50ml brandy lub koniaku
  • 1 biała, duża cebula pokrojona drobno
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka masła
  • 8 żółtej jaj
  • pieprz, sól
  • Konfitura z czerwonej cebuli
  • 4 czerwone cebule pokrojone w pióra
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka masła
  • 80ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 30ml octu balsamicznego
  • sól, pieprz, gałązka rozmarynu

Przygotowanie

  1. Wymoczoną i osuszoną wątróbkę usmaż na brązowo na patelni na łyżce oleju. W trakcie smażenia podlej ją alkoholem – brandy lub koniakiem. Dodaj listki świeżego tymianku aby wątróbka je przytuliła Włóż usmażoną wątróbkę do naczynia głównego robota Kohersen Mycook
  2. Na tej samej patelni rozpuść łyżkę cukru, dodaj masło i usmaż na powstałym karmelu cebulę na złoto-brązowy kolor. Dodaj usmażoną cebulę do naczynia miksującego do wątróbki Całość miksuj na wysokich obrotach na gładki mus dodając po jednym żółtku. odczas miksowania mieszaj mus w naczyniu głównym czarną łopatką doprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Podczas miksowania mieszaj mus w naczyniu głównym czarną łopatką doprawiając w międzyczasie solą i pieprzem
  3. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    7

  4. Rozgrzej piekarnik do 110ostopni – piecz mus z wątróbki przez około 1,5h w formie kwadratowej ( 24x24cm ) lub w formie na pasztet
  5. Na patelni rozgrzej cukier do powstania brązowego karmelu uważając aby go nie przypalić, dodaj masło i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę i gałązkę rozmarynu dla aromatu. Podsmaż aż cebula będzie miękka Wlej czerwone wino i ocet balsamiczny i zredukuj do konsystencji sosu. Dopraw do smaku.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®