Mleko ryżowe


4 porcje 10 min + 8 godz.

Mleko ryżowe to zdrowa, alternatywna wersja dla mleka krowiego. Takie mleko bardzo łatwo przygotować samodzielnie w domu, a potrzebne są tylko 2 składniki. Używać można go praktycznie do wszystkiego... herbaty, kawy, koktajlu, do ciast, naleśników i wielu innych przepisów.

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 szklanka białego ryżu
  • 1 litr wody niegazowanej

Przygotowanie

  1. Ryż wsypać do miseczki, zalać go 500 ml wody i odstawić najlepiej na całą noc.
  2. Po tym czasie namoczony ryż (razem z wodą) przełożyć do kielicha blendera. Wlać pozostałe 500 ml wody. Założyć pokrywę. Ustawienia manualne- prędkość 3, czas 2-3 minuty. Cały ryż musi być dokładnie zblendowany.
  3. Powstałe mleko przelać przez 4-ro krotnie złożoną gazę. Mleko przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®