Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Mleko ryżowe
4 porcje 10 min + 8 godz.
Mleko ryżowe to zdrowa, alternatywna wersja dla mleka krowiego. Takie mleko bardzo łatwo przygotować samodzielnie w domu, a potrzebne są tylko 2 składniki. Używać można go praktycznie do wszystkiego... herbaty, kawy, koktajlu, do ciast, naleśników i wielu innych przepisów.
Pobierz przepis
Składniki
- 1 szklanka białego ryżu
- 1 litr wody niegazowanej
Przygotowanie
- Ryż wsypać do miseczki, zalać go 500 ml wody i odstawić najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie namoczony ryż (razem z wodą) przełożyć do kielicha blendera. Wlać pozostałe 500 ml wody. Założyć pokrywę. Ustawienia manualne- prędkość 3, czas 2-3 minuty. Cały ryż musi być dokładnie zblendowany.
- Powstałe mleko przelać przez 4-ro krotnie złożoną gazę. Mleko przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce.