Makowiec


6+ porcje 5 min

Bardzo smaczny makowie, który jest idealnie wilgotny i długo zachowuje świeżość.

Pobierz przepis

Składniki

  • 170 ml śmietanki
  • 70 g masła
  • 80 g cukru
  • 3 żółtka
  • 50 g drożdży
  • 400 g mąki
  • 0,5 ł soli
  • olejek waniliowy
  • masa makowa (puszka)

Przygotowanie

  1. Do naczynia głównego włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności (oprócz masy makowej), wyrabiać ciasto.
  2. ikona_czas

    5 min

    ikona_obroty

    wyrabianie

  3. Wyrobione ciasto przełożyć do innego naczynia do wyrośnięcia.
  4. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na placki i posmarować białkiem.
  5. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć masę makową, uformować strucle, zawinąć w pergamin i pozostawić do wyrośnięcia w piekarniku15-20 min, temp. ok 50ºC, po wyrośnięciu piec przez 50 min w temp. 180ºC.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®