Makaronowa sałatka z pesto


2 porcje 30 minut

Włoska sałatka z pesto na bazie orzeszków pini

Pobierz przepis

Składniki

  • "80 g parmezanu
  • 30 g orzeszków pini (plus 1-2 łyżeczki więcej do podania)
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • 80 g świeżych liści bazylii, grubo posiekanych
  • 150 g oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 l wody
  • 500 g krótkiego makaronu, np. farfalle
  • 150 g drylowanych czarnych oliwek
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g mini kulek mozzarelli
  • 2-3 szczypty soli morskiej "

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. Umieść 80 g parmezanu. Zamknij pokrywę kielicha.
  2. Posiekaj.
  3. Dodaj 30 g orzeszków pini, 1 ząbek czosnku, 60 g świeżych liści bazylii), 150 g oliwy z oliwek i 1/2 łyżeczki soli. Zamknij pokrywę kielicha.
  4. Posiekaj.
  5. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
  6. Posiekaj.
  7. Przełóż pesto do miski i odłóż na bok. Umieść 1500 ml wody i 1 łyżeczkę soli w kielichu do gotowania. Zamknij pokrywę kielicha.
  8. Gotuj.
  9. Dodaj 500 g krótkiego suchego makaronu. Zamknij pokrywę kielicha i wyjmij miarkę.
  10. Ugotuj.
  11. Odcedź makaron w koszyku do gotowania i opłucz pod zimną wodą. Umieść w głębokim naczyniu do serwowania i polej odłożonym pesto.
  12. Dodaj 150 g drylowanych czarnych oliwek, 400 g pomidorków koktajlowych, 300 g mini kulek mozzarelli i 20 g grubo posiekanych liści bazylii. Dobrze wymieszaj szpatułką i podawaj posypane solą morską w i 2-3 łyżeczkami orzeszków pini. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®