Lasagne z kurczakiem i szpinakiem


3 porcje 1 godzina

Odmiana klasycznego, włoskiego dania

Pobierz przepis

Składniki

  • 500 g makaronu do lasagne
  • Nadzienie:
  • 15 g świeżych liści pietruszki
  • 100 g sera parmezan, pokrojonego w kostkę
  • 150 g cebuli, posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 350 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 150 g pomidorów, posiekanych
  • 50 ml białego wina
  • 1 kostka rosołowa
  • pieprz czarny, do smaku
  • 300 g liści szpinaku
  • sól, do smaku
  • Sos beszamelowy:
  • 600 ml mleka
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 50 g mąki
  • sól, do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Przygotuj własny, świeży makaron do lasagne lub ugotuj gotowy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
  3. Umieść 15 g pietruszki. Zamknij pokrywę kielicha.
  4. Posiekaj.
  5. Przełóż całość do miski.
  6. Umieść 100 g parmezanu. Zamknij pokrywę kielicha.
  7. Posiekaj.
  8. Zgarnij szpatułką na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
  9. Posiekaj.
  10. Przełóż do miski.
  11. Umieść 150 g cebuli, 2 ząbki czosnku oraz 50 g oliwy z oliwek. Zamknij pokrywę kielicha.
  12. Posiekaj.
  13. Smaż saute.
  14. Dodaj 350 g kurczaka, 150 g pomidorów, 50 ml wina białego, 1 kostkę rosołową oraz pieprz. Zamknij pokrywę kielicha.
  15. Duś.
  16. Dodaj pietruszkę i całość wymieszaj szpatułką. Na foremkę do pieczenia umieść 3 łyżeczki nadzienia, a następnie umieść makaron i ponownie nadzienie. Posyp całość połową przygotowanego sera.
  17. Bez czyszczenia kielicha, umieść pozostałą część nadzienia, 300 g szpinaku oraz sól. Zamknij pokrywę kielicha.
  18. Smaż saute.
  19. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  20. W foremce na warstwę sera rozłóż makaron, następnie nadzienie ze szpinakiem i proces powtórz do zużycia wszystkich składników.
  21. Wyczyść kielich do gotowania.
  22. Umieść 600 ml mleka, 30 g oliwy z oliwek, 50 g mąki, sól oraz gałkę muszkatołową. Zamknij pokrywę kielicha.
  23. Duś.
  24. Polej przygotowanym sosem warstwę szpinaku. Rozłóż makaron, polej sosem beszamelowym i posyp pozostałym serem.
  25. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 - 25 minut.
  26. Gotowe do podania. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®