Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Lasagne z kurczakiem i szpinakiem
3 porcje 1 godzina
Odmiana klasycznego, włoskiego dania
Pobierz przepis
Składniki
- 500 g makaronu do lasagne
- Nadzienie:
- 15 g świeżych liści pietruszki
- 100 g sera parmezan, pokrojonego w kostkę
- 150 g cebuli, posiekanej
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 50 g oliwy z oliwek
- 350 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 150 g pomidorów, posiekanych
- 50 ml białego wina
- 1 kostka rosołowa
- pieprz czarny, do smaku
- 300 g liści szpinaku
- sól, do smaku
- Sos beszamelowy:
- 600 ml mleka
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g mąki
- sól, do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
- Przygotuj własny, świeży makaron do lasagne lub ugotuj gotowy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
- Umieść 15 g pietruszki. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Przełóż całość do miski.
- Umieść 100 g parmezanu. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Zgarnij szpatułką na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Przełóż do miski.
- Umieść 150 g cebuli, 2 ząbki czosnku oraz 50 g oliwy z oliwek. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Smaż saute.
- Dodaj 350 g kurczaka, 150 g pomidorów, 50 ml wina białego, 1 kostkę rosołową oraz pieprz. Zamknij pokrywę kielicha.
- Duś.
- Dodaj pietruszkę i całość wymieszaj szpatułką. Na foremkę do pieczenia umieść 3 łyżeczki nadzienia, a następnie umieść makaron i ponownie nadzienie. Posyp całość połową przygotowanego sera.
- Bez czyszczenia kielicha, umieść pozostałą część nadzienia, 300 g szpinaku oraz sól. Zamknij pokrywę kielicha.
- Smaż saute.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W foremce na warstwę sera rozłóż makaron, następnie nadzienie ze szpinakiem i proces powtórz do zużycia wszystkich składników.
- Wyczyść kielich do gotowania.
- Umieść 600 ml mleka, 30 g oliwy z oliwek, 50 g mąki, sól oraz gałkę muszkatołową. Zamknij pokrywę kielicha.
- Duś.
- Polej przygotowanym sosem warstwę szpinaku. Rozłóż makaron, polej sosem beszamelowym i posyp pozostałym serem.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 - 25 minut.
- Gotowe do podania. Smacznego!