Kurczak w sosie pomarańczowym


3 porcje 30 minut

Orientalna propozycja kurczaka w aromatycznym sosie pomarańczowym

Pobierz przepis

Składniki

  • Kurczak:
  • 1000 g piersi z kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczkę soli czosnkowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 ml wody
  • 500 g oleju (do smażenia)
  • Sos pomarańczowy:
  • 30 g oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku, posiekanego
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 280 g dżemu pomarańczowego
  • 60 g octu ryżowego
  • 250 g soku pomarańczowego
  • 10 g skórki pomarańczowej
  • 20 g sosu sojowego
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, rozpuszczonej w 120 ml wody
  • 20 g oleju sezamowego
  • Dodatkowo:
  • 60 g białego sezamu
  • 3 pęczki szczypiorku, posiekane
  • 20 g czarnego sezamu

Przygotowanie

  1. W misce umieść 1000 g piersi z kurczaka, 1 łyżeczkę soli czosnkowej oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw do zamarynowania.
  2. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
  3. Umieść 2 jajka, 100 g mąki, 100 g skrobi, 10 g proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę soli oraz 220 ml wody. Zamknij pokrywę kielicha.
  4. Wymieszaj.
  5. Zgarnij szpatułką na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
  6. Posiekaj.
  7. Całość przelej na marynowanego kurczaka i dokładnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
  8. Rozgrzej patelnię z 500 ml oleju, a następnie smaż kurczaka do zarumienienia. Aby zapobiec sklejeniu, podczas smażenia mieszaj olej i kurczaka. Wyjmuj na ręcznik papierowy, aby odcedzić z tłuszczu.
  9. Wyczyść kielich do gotowania.
  10. Umieść 30 g oleju roślinnego, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki czosnku, 1/2 łyżeczki płatków chilli, 280 g dżemu pomarańczowego, 60 g octu ryżowego, 250 g soku pomarańczowego, 10 g skórki z pomarańczy oraz 20 g sosu sojowego. Zamknij pokrywę kielicha.
  11. Smaż saute.
  12. Zgarnij szpatułką na dno kielicha. Dodaj rozpuszczoną w wodzie skrobię oraz 20 g oleju sezamowego. Zamknij pokrywę kielicha.
  13. Smaż saute.
  14. Kurczaka przełóż do miski i polej przygotowanym sosem pomarańczowym. Całość wymieszaj szpatułką, aby pokryć sosem każdy kawałek kurczaka.
  15. Posyp białym i czarnym sezamem oraz szczypiorkiem. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®