Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Kurczak maślany
4 porcje 1 godzina 15 minut
Doskonale komponuje się z ryżem lub makaronem
Pobierz przepis
Składniki
- 400 g kurczaka, pokrojonego w kostkę wielkości kęsa
- 2 cm kawałek imbiru, obrany i starty
- 1 ząbek czosnku, obrany i starty
- 60 g jogurtu naturalnego
- 2 i 1/2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- Szczypta soli
- Pieprz do smaku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sok z 1/2 limonki
- 25 g mączki migdałowej lub ziemniaczanej
- 1 średnia cebula obrana i pokrojona na ćwiartki
- 80 g masła
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały liść laurowy
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 i 1/2 świeżej, posiekanej kolendry (zachowaj trochę do dekoracji).
Przygotowanie
- Przygotuj dużą miskę, dodaj 400 g kurczaka, imbir, czosnek, 60 g jogurtu, garam masala, chili w proszku, kurkumę, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, sok z limonki i mączkę migdałową. Dobrze wymieszaj, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 20 minut.
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
- Dodaj cebulę.
- Posiekaj.
- Dodaj 80 g masła i 1/2 łyżki oliwy z oliwek.
- Wymieszaj.
- Dodaj liść laurowy i mieszankę z kurczaka.
- Duś.
- Dodaj śmietanę i część kolendry.
- Duś.
- Udekoruj i gotowe do podania! Smacznego!