Kurczak maślany


4 porcje 1 godzina 15 minut

Doskonale komponuje się z ryżem lub makaronem

Pobierz przepis

Składniki

  • 400 g kurczaka, pokrojonego w kostkę wielkości kęsa
  • 2 cm kawałek imbiru, obrany i starty
  • 1 ząbek czosnku, obrany i starty
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 2 i 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Szczypta soli
  • Pieprz do smaku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sok z 1/2 limonki
  • 25 g mączki migdałowej lub ziemniaczanej
  • 1 średnia cebula obrana i pokrojona na ćwiartki
  • 80 g masła
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały liść laurowy
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 i 1/2 świeżej, posiekanej kolendry (zachowaj trochę do dekoracji).

Przygotowanie

  1. Przygotuj dużą miskę, dodaj 400 g kurczaka, imbir, czosnek, 60 g jogurtu, garam masala, chili w proszku, kurkumę, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, sok z limonki i mączkę migdałową. Dobrze wymieszaj, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 20 minut.
  2. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  3. Dodaj cebulę.
  4. Posiekaj.
  5. Dodaj 80 g masła i 1/2 łyżki oliwy z oliwek.
  6. Wymieszaj.
  7. Dodaj liść laurowy i mieszankę z kurczaka.
  8. Duś.
  9. Dodaj śmietanę i część kolendry.
  10. Duś.
  11. Udekoruj i gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®