Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Krewetki z sosem pomarańczowym z chili
4 porcje 28 min
Jeśli lubisz krewetki to ten przepis jest dla Ciebie. Prosto i szybko przyrządzisz ugotowane na parze krewetki – zdecydowanie bardziej zdrowe niż te, smażone. W parze z wyjątkowym sosem pomarańczowym krewetki stworzą zgrany duet.
Pobierz przepis
Składniki
- 200 g krewetek tygrysich, obranych i ugotowanych
- Marynata:
- ząbek czosnku
- mały kawałek imbiru
- mały kawałek chilli
- łyżka oliwy
- posiekana natka pietruszki
- Sos pomarańczowy
- 2 ząbki czosnku
- mały starty kawałek imbiru ( ok. 3cm )
- mały posiekany kawałek papryczki chilli ( ok. 2cm )
- łyżka oliwy
- 200ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- skórka z jednej pomarańczy (pomarańcza sparzona wrzątkiem aby nie była gorzka)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 30 ml wody + 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 30g uprażonych na patelni ziaren sezamu
- świeża kolendra
Przygotowanie
- Składniki marynaty rozdrobnij w robocie Kohersen Mycook. Dolej oliwę i posiekaną natkę pietruszki. Zamarynuj krewetki na kilka godzin.
- W naczyniu miksującym umieść oliwę, czosnek, imbir, chilli i podsmaż krótko
- Sok z pomarańczy, skórkę, sos sojowy i ocet ryżowy wymieszaj ze sobą i wlej do naczynia miksującego
- Wodę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do sosu. Sos musi być lekko gęsty, lepki. W razie potrzeby dodaj więcej mączki ziemniaczanej. Przelej sos do innego naczynia. Wsyp uprażone ziarna sezamu i listki świeżej kolendry.
- Do naczynia głównego wlej wodę. Ustaw misę do do gotowania na parze
- Krewetki lekko oczyść z chili, czosnku i imbiru i umieść w misie do gotowania na parze. Gotuj pod przykryciem Krewetki podawaj z wystudzonym sosem pomarańczowym.