Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Krem z pomidorów malinowych
6+ porcje 80 min
Gdy sezon pomidorowy trwa w najlepsze warto sięgać po pomidory aby przyrządzić prawdziwy krem z dodatkiem czosnku i młodej marchewki. Mając wiele gatunków pomidorów najsłodsze do kremu będą – malinowe. Można je upiec lub przygotować smażone z czosnkiem. Zupa jest obłędna w smaku wraz z mozzarellą i świeżymi grzankami…
Pobierz przepis
Składniki
- 2 kg pomidorów malinowych
- 1 puszka pomidorów z puszki + 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 ząbków czosnku
- 100 ml oliwy
- 3 marchewki
- 1,5 litra bulionu
- przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano
- + do podania: grzanki z chleba razowego, starty ser mozzarella, liście świeżej bazylii
Przygotowanie
- Pomidory należy sparzyć w gorącej wodzie, obrać ze skóry i wyciąć gniazda nasienne.
- W robocie podgrzewać delikatnie oliwę: 45 stopni, czas 5 minut, prędkość 1-2, i dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
- Przelać oliwę przez sitko do garnka ( ząbki czosnku zachować oddzielnie ) z grubym dnem i dodać kolejno – obrane bez skóry i nasienia pomidory, pokrojoną w plastry marchew, puszkę pomidorów pelati oraz koncentrat. Wszystko smażyć na średnim ogniu przez około 15 minut.
- Dodać przyprawy, ząbki czosnku, wymieszać i jeszcze smażyć przez 5 minut.
- Wlać bulion i całość zagotować ( mieszając co jakiś czas ) przez 20 minut / całość można zagotować w robocie: temperatura 110, czas 20 minut, prędkość 1.
- Gorącą zupę zmiksować na gładki krem: czas 20-30 sekund, prędkość 6-7.
- Gotową zupę podajemy z grzankami, mozzarellą i świeżą bazylią.