Krem z pomidorów malinowych


6+ porcje 80 min

Gdy sezon pomidorowy trwa w najlepsze warto sięgać po pomidory aby przyrządzić prawdziwy krem z dodatkiem czosnku i młodej marchewki. Mając wiele gatunków pomidorów najsłodsze do kremu będą – malinowe. Można je upiec lub przygotować smażone z czosnkiem. Zupa jest obłędna w smaku wraz z mozzarellą i świeżymi grzankami…

Pobierz przepis

Składniki

  • 2 kg pomidorów malinowych
  • 1 puszka pomidorów z puszki + 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 ząbków czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 3 marchewki
  • 1,5 litra bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano
  • + do podania: grzanki z chleba razowego, starty ser mozzarella, liście świeżej bazylii

Przygotowanie

  1. Pomidory należy sparzyć w gorącej wodzie, obrać ze skóry i wyciąć gniazda nasienne.
  2. W robocie podgrzewać delikatnie oliwę: 45 stopni, czas 5 minut, prędkość 1-2, i dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
  3. Przelać oliwę przez sitko do garnka ( ząbki czosnku zachować oddzielnie ) z grubym dnem i dodać kolejno – obrane bez skóry i nasienia pomidory, pokrojoną w plastry marchew, puszkę pomidorów pelati oraz koncentrat. Wszystko smażyć na średnim ogniu przez około 15 minut.
  4. Dodać przyprawy, ząbki czosnku, wymieszać i jeszcze smażyć przez 5 minut.
  5. Wlać bulion i całość zagotować ( mieszając co jakiś czas ) przez 20 minut / całość można zagotować w robocie: temperatura 110, czas 20 minut, prędkość 1.
  6. Gorącą zupę zmiksować na gładki krem: czas 20-30 sekund, prędkość 6-7.
  7. Gotową zupę podajemy z grzankami, mozzarellą i świeżą bazylią.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®