Krem karmelowy


6+ porcje 2 godziny 33 minuty

Deser gotowany na parze

Pobierz przepis

Składniki

  • 160 g cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jajka
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. Wsyp 100 g cukru i 1 łyżkę wody.
  3. Wymieszaj.
  4. Przełóż masę do foremek. Równomiernie rozprowadź, przechylając foremki. Odstaw.
  5. Wyczyść kielich do gotowania.
  6. Włóż jajka i 60 g cukru.
  7. Zmiksuj.
  8. Dodaj 500 ml mleka i 1 łyżeczkę wanilii.
  9. Wymieszaj.
  10. Przełóż masę do foremek, ułóż papier do pieczenia w naczyniu do gotowania na parze, następnie umieść w nim foremki, przykryj pokrywą. Umieść 500 ml wody w kielichu do gotowania, ustaw naczynie do gotowania na parze na kielichu.
  11. Gotuj na parze.
  12. Poczekaj, aż karmel całkowicie ostygnie, a następnie włóż go do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®