Klopsiki w sosie


2 porcje 50 minut

Klopsiki w sosie

Pobierz przepis

Składniki

  • Klopsiki:
  • 200 g marchewki, posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 1 - 2 gałązki świeżej pietruszki (tylko liście)
  • 50 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzu
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 50 g orzeszków pinii (opcjonalnie)
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • mąka
  • Sos hiszpański:
  • 250 g cebuli, obranej i pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 100 ml wina białego
  • 300 ml wody
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżeczka świeżej pietruszki, posiekanej

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
  3. Umieść 200 g marchewki, 2 ząbki czosnku, 1 -2 gałązki pietruszki, 2 jajka, 50 ml mleka, 1 łyżeczkę soli, szczyptę gałki muszkatołowej, cynamonu oraz pieprzu. Zamknij pokrywę kielicha.
  4. Posiekaj.
  5. Zgarnij szpatułką na dno kielicha. Dodaj 500 g mięsa mielonego oraz 50 g bułki tartej. Zamknij pokrywę kielicha.
  6. Wymieszaj.
  7. Całość przełóż do miski i dodaj 50 g orzeszków pinii, a następnie dokładnie wymieszaj.
  8. Natłuść blaszkę do pieczenia. Uformuj z mięsa klopsiki, obtocz je w mące, a następnie umieść na blaszce do pieczenia.
  9. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut. Wyjmij klopsiki z piekarnika, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym.
  10. Wyczyść kielich do gotowania.
  11. Umieść 250 g cebuli, 2 ząbki czosnku oraz 50 ml oliwy z oliwek. Zamknij pokrywę kielicha.
  12. Posiekaj.
  13. Dodaj 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz 100 ml wina białego. Zamknij pokrywę kielicha.
  14. Smaż saute.
  15. Dodaj 300 ml wody, szczyptę soli, gałki muszkatołowej, pieprzu, mielonych goździków oraz 1 łyżeczkę przyprawy warzywnej. Zamknij pokrywę kielicha.
  16. Duś.
  17. Sosem polej wcześniej przygotowane klopsiki i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 min. Podawaj posypane pietruszką. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®