Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Składniki
- Klopsiki:
- 200 g marchewki, posiekanej
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 1 - 2 gałązki świeżej pietruszki (tylko liście)
- 50 g bułki tartej
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- szczypta pieprzu
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 50 g orzeszków pinii (opcjonalnie)
- 20 ml oliwy z oliwek
- mąka
- Sos hiszpański:
- 250 g cebuli, obranej i pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 100 ml wina białego
- 300 ml wody
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej
- szczypta mielonych goździków
- 1 łyżeczka świeżej pietruszki, posiekanej
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
- Umieść 200 g marchewki, 2 ząbki czosnku, 1 -2 gałązki pietruszki, 2 jajka, 50 ml mleka, 1 łyżeczkę soli, szczyptę gałki muszkatołowej, cynamonu oraz pieprzu. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Zgarnij szpatułką na dno kielicha. Dodaj 500 g mięsa mielonego oraz 50 g bułki tartej. Zamknij pokrywę kielicha.
- Wymieszaj.
- Całość przełóż do miski i dodaj 50 g orzeszków pinii, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Natłuść blaszkę do pieczenia. Uformuj z mięsa klopsiki, obtocz je w mące, a następnie umieść na blaszce do pieczenia.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut. Wyjmij klopsiki z piekarnika, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Wyczyść kielich do gotowania.
- Umieść 250 g cebuli, 2 ząbki czosnku oraz 50 ml oliwy z oliwek. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Dodaj 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz 100 ml wina białego. Zamknij pokrywę kielicha.
- Smaż saute.
- Dodaj 300 ml wody, szczyptę soli, gałki muszkatołowej, pieprzu, mielonych goździków oraz 1 łyżeczkę przyprawy warzywnej. Zamknij pokrywę kielicha.
- Duś.
- Sosem polej wcześniej przygotowane klopsiki i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 min. Podawaj posypane pietruszką. Smacznego!