Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Karp faszerowany w galarecie
6+ porcje 70 min
Karp to prócz śledzia najpopularniejsza ryba na wigilijnym stole. Odpowiednio przygotowana zachwyci smakiem i stanie się prawdziwym królem wigilijnej wieczerzy.
Pobierz przepis
Składniki
- 1,5-2kg świeżego karpia (karpia należy odfiletować z ości, ogona i skóry)
- 1 litr bulionu warzywnego lub rybnego ( 1 marchew, 1 pietruszka, cebula, ziele angielskie, 2 liście laurowe + pozostałości z odfiletowanej ryby )
- 20g żelatyny
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 30g suszonych grzybów ( wcześniej namoczonych w wodzie )
- 1 jajko
- 1 cebula
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
- Przyprawy: sos sojowy, sos rybny, świeży pieprz, sól, świeża natka pietruszki, sok z cytryny
Przygotowanie
- Z pozostałości z odfiletowanej ryby przygotować bulion – zagotować w 1,2 litrze wody warzywa wraz z ośćmi, ogonem i skórą z ryby (dodając liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, sos rybny, sok z cytryny)
- Gorący bulion przecedzić przez drobne sito lub gazę do innego naczynia, odstawić do późniejszego podgrzania
- Do naczynia głównego wrzucić na wirujące noże cebulę i odsączone grzyby rozdrobnić
- Dodać olej i podsmażyć cebulę
- Dodać filety z ryby, odciśniętą bułkę, mąkę ziemniaczaną, jajko, pieprz i sól
- Z wyrobionej masy uformować małe rolady, zawinąć w folię spożywczą w cukierek i ugotować na parze. Do czystego naczynia głównego wlać 1 litr wody, nastawić parametry gotowania, czas 35 minut, temperatura 120, prędkość 3. Ułożyć zawinięte rolady na metalowej części parowara i ugotować W tym czasie podgrzać lekko w garnku bulion, dodać żelatynę i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia Rolady z ryby wystudzić, pokroić w plastry, ułożyć na głębokim półmisku, udekorować ugotowanymi warzywami z wywaru