Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Kalafior i brokuły z sosem beszamelowym
3 porcje 40 minut
Świeża i zdrowa przystawka z delikatnym sosem
Pobierz przepis
Składniki
- 500 ml wody
- 200 g kalafiora, posiekanego
- 200 g brokułów, posiekanych
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 500 ml mleka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
Przygotowanie
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
- Wlej 500 ml wody do kielicha do gotowania.
- Umieść 200 g kalafiora i 200 g brokułów w naczyniu do gotowania na parze, ustaw je w odpowiedniej pozycji i przykryj pokrywą.
- Gotuj na parze.
- Odstaw ugotowane na parze warzywa na bok, wyczyścić kielich do gotowania, a następnie włóż mieszadło motylkowe na ostrzu wielofunkcyjnym.
- Włóż 40 g masła.
- Wymieszaj.
- Dodaj 40 g mąki.
- Wymieszaj.
- Dodaj powoli 500 ml mleka przez otwór w pokrywie.
- Wymieszaj.
- Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Polej sosem kalafior i brokuły i gotowe do podania! Smacznego!