Kalafior i brokuły z sosem beszamelowym


3 porcje 40 minut

Świeża i zdrowa przystawka z delikatnym sosem

Pobierz przepis

Składniki

  • 500 ml wody
  • 200 g kalafiora, posiekanego
  • 200 g brokułów, posiekanych
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 500 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. Wlej 500 ml wody do kielicha do gotowania.
  3. Umieść 200 g kalafiora i 200 g brokułów w naczyniu do gotowania na parze, ustaw je w odpowiedniej pozycji i przykryj pokrywą.
  4. Gotuj na parze.
  5. Odstaw ugotowane na parze warzywa na bok, wyczyścić kielich do gotowania, a następnie włóż mieszadło motylkowe na ostrzu wielofunkcyjnym.
  6. Włóż 40 g masła.
  7. Wymieszaj.
  8. Dodaj 40 g mąki.
  9. Wymieszaj.
  10. Dodaj powoli 500 ml mleka przez otwór w pokrywie.
  11. Wymieszaj.
  12. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  13. Polej sosem kalafior i brokuły i gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®