Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Jajka w sosie chrzanowym
6+ porcje 20 minut
Klasyka, która zawsze się sprawdza – delikatne jajka i wyrazisty sos chrzanowy. Idealne na święta i nie tylko!
Pobierz przepis
Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 400 ml bulionu warzywnego lub mleka (w wersji łagodniejszej)
- 2–3 łyżki tartego chrzanu (świeżego lub ze słoiczka)
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: sok z cytryny, szczypta cukru
- świeży koperek do podania
Przygotowanie
- W rondlu Kohersen rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka.
- Stopniowo wlewaj bulion lub mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj chrzan, dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Gotuj 2–3 minuty na małym ogniu.
- Na koniec dodaj śmietanę – sos będzie aksamitny i delikatny.
- Jajka przekrój na połówki lub ćwiartki i ułóż na talerzu. Polej ciepłym sosem chrzanowym.
- Posyp świeżym koperkiem lub pietruszką.