Jajka w sosie chrzanowym


6+ porcje 20 minut

Klasyka, która zawsze się sprawdza – delikatne jajka i wyrazisty sos chrzanowy. Idealne na święta i nie tylko!

Pobierz przepis

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 400 ml bulionu warzywnego lub mleka (w wersji łagodniejszej)
  • 2–3 łyżki tartego chrzanu (świeżego lub ze słoiczka)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: sok z cytryny, szczypta cukru
  • świeży koperek do podania

Przygotowanie

  1. W rondlu Kohersen rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka.
  2. Stopniowo wlewaj bulion lub mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
  3. Dodaj chrzan, dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Gotuj 2–3 minuty na małym ogniu.
  4. Na koniec dodaj śmietanę – sos będzie aksamitny i delikatny.
  5. Jajka przekrój na połówki lub ćwiartki i ułóż na talerzu. Polej ciepłym sosem chrzanowym.
  6. Posyp świeżym koperkiem lub pietruszką.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®