Hummus z burakiem


6+ porcje 15 min

Wersji hummusu jest wiele…Najważniejsza jest dobrze ugotowana ciecierzyca. Jeśli jednak brakuje nam czasu na dłuższe gotowanie możemy skorzystać z ciecierzycy z puszki lub ze słoika… Najważniejsze jest aby pozostałe składniki były dobrej jakości. Pierwsze przepisy na hummus pojawiły się podobno w trzynastym wieku w książkach kulinarnych w Syrii i Kairze… Pomysł na hummus z dodatkiem buraka jest w Polsce tak popularny jak inne arabskie specjały – falafel lub mutabal.

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy ( lub ciecierzycy z puszki, z zalewy )
  • 1 ugotowany lub upieczony ( miękki ) burak
  • 5 łyżek pasty sezamowej – tahiny
  • sok z jednej cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 szklanki bardzo zimnej wody
  • bardzo dobrej jakości oliwa do skropienia pasty…
  • opcjonalnie: świeża natka pietruszki lub kolendra

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz zimnej wody umieścić w naczyniu głównym robota.
  2. Miksować całość na parametrach - prędkość 6, 30 sekund ( można urządzenie w międzyczasie zatrzymać i zebrać resztki ze ścianki za pomocą czarnej łopatki ). Miksując, wlewać strumieniem przez otwór w pokrywie zimną wodę.
  3. Zmiksować do pożądanej konsystencji. Wyłożyć do miseczki i skropić oliwą.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®