Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Hummus z burakiem
6+ porcje 15 min
Wersji hummusu jest wiele…Najważniejsza jest dobrze ugotowana ciecierzyca. Jeśli jednak brakuje nam czasu na dłuższe gotowanie możemy skorzystać z ciecierzycy z puszki lub ze słoika… Najważniejsze jest aby pozostałe składniki były dobrej jakości. Pierwsze przepisy na hummus pojawiły się podobno w trzynastym wieku w książkach kulinarnych w Syrii i Kairze… Pomysł na hummus z dodatkiem buraka jest w Polsce tak popularny jak inne arabskie specjały – falafel lub mutabal.
Pobierz przepis
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy ( lub ciecierzycy z puszki, z zalewy )
- 1 ugotowany lub upieczony ( miękki ) burak
- 5 łyżek pasty sezamowej – tahiny
- sok z jednej cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/3 szklanki bardzo zimnej wody
- bardzo dobrej jakości oliwa do skropienia pasty…
- opcjonalnie: świeża natka pietruszki lub kolendra
Przygotowanie
- Wszystkie składniki oprócz zimnej wody umieścić w naczyniu głównym robota.
- Miksować całość na parametrach - prędkość 6, 30 sekund ( można urządzenie w międzyczasie zatrzymać i zebrać resztki ze ścianki za pomocą czarnej łopatki ). Miksując, wlewać strumieniem przez otwór w pokrywie zimną wodę.
- Zmiksować do pożądanej konsystencji. Wyłożyć do miseczki i skropić oliwą.