Harira


6+ porcje 40 min

Marokańska zupa z warzyw i soczewicy z mnóstwem orientalnych przypraw. Rozgrzewająca i sycąca idealnie smakuje ze świeżą kolendrą, skropiona sokiem z limonki. W robocie gotującym najważniejsze jest ustawienie odpowiednich parametrów przygotowania bazy na zupę. Odpowiednia temperatura wydobędzie z potrawy mnóstwo smaku i aromatu. Zupę można zapasteryzować ( gorącą nałożyć do wyparzonego, czystego i suchego słoika ) i spożyć w ciagu dwóch tygodni...

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 zabki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy ( 200g )
  • 1/2 szklanki ciecierzycy z zalewy ( 100g )
  • 4 łyzki oleju
  • 2 litry wody lub bulionu warzywnego
  • przyprawy: 2 łyżeczki kuminu ( kmin rzymski, mielony ), 2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki, 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 2-3 łyżeczki soli
  • opcjonalnie/do podania z zupą: posiekana świeża natka pietruszki, swieża kolendra, sok z limonki

Przygotowanie

  1. Do naczynia głównego urządzenia włożyć obraną i przekrojoną w pół - cebule i marchew.
  2. Ustawić parametry, aby rozdrobnić warzywa: czas 15 sekund, prędkość 5.
  3. Do rozdrobnionych warzyw wlać olej, wszystkie przyprawy i ustawić parametry: czas 5 minut, temperatura 100, prędkość 1.
  4. Dodać pomidory z puszki, koncentrat i ponownie włączyć parametry, czas 5 minut, temperatura 100, prędkość 1.
  5. Dodać czerwoną soczewicę, wlać 2 litry wody lub bulionu ( do maksymalnej objętości urządzenia ) oraz sól i włączyć parametry gotowania: czas 30 minut, temperatura 120, prędkość 1.
  6. Dodać ciecierzycę, posiekana natkę i kolendrę i gotować jeszcze na tych samych parametrach 10 minut.
  7. Zupę przelać do innego naczynia lub zapasteryzować w słoiku.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®