Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Harira
6+ porcje 40 min
Marokańska zupa z warzyw i soczewicy z mnóstwem orientalnych przypraw. Rozgrzewająca i sycąca idealnie smakuje ze świeżą kolendrą, skropiona sokiem z limonki.
W robocie gotującym najważniejsze jest ustawienie odpowiednich parametrów przygotowania bazy na zupę. Odpowiednia temperatura wydobędzie z potrawy mnóstwo smaku i aromatu. Zupę można zapasteryzować ( gorącą nałożyć do wyparzonego, czystego i suchego słoika ) i spożyć w ciagu dwóch tygodni...
Pobierz przepis
Składniki
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 zabki czosnku
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 1 szklanka czerwonej soczewicy ( 200g )
- 1/2 szklanki ciecierzycy z zalewy ( 100g )
- 4 łyzki oleju
- 2 litry wody lub bulionu warzywnego
- przyprawy: 2 łyżeczki kuminu ( kmin rzymski, mielony ), 2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki, 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 2-3 łyżeczki soli
- opcjonalnie/do podania z zupą: posiekana świeża natka pietruszki, swieża kolendra, sok z limonki
Przygotowanie
- Do naczynia głównego urządzenia włożyć obraną i przekrojoną w pół - cebule i marchew.
- Ustawić parametry, aby rozdrobnić warzywa: czas 15 sekund, prędkość 5.
- Do rozdrobnionych warzyw wlać olej, wszystkie przyprawy i ustawić parametry: czas 5 minut, temperatura 100, prędkość 1.
- Dodać pomidory z puszki, koncentrat i ponownie włączyć parametry, czas 5 minut, temperatura 100, prędkość 1.
- Dodać czerwoną soczewicę, wlać 2 litry wody lub bulionu ( do maksymalnej objętości urządzenia ) oraz sól i włączyć parametry gotowania: czas 30 minut, temperatura 120, prędkość 1.
- Dodać ciecierzycę, posiekana natkę i kolendrę i gotować jeszcze na tych samych parametrach 10 minut.
- Zupę przelać do innego naczynia lub zapasteryzować w słoiku.