Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 porcje 30 min
W marynacie, z sosem satay i surówką z czerwonej kapusty.
Pobierz przepis
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka ( grubo pokrojony i nadziany na patyki do grillowania )
- miód do skropienia
- sok i skórka z jednej limonki
- Sos SATAY:
- świeża kolendra z łodygami ( garść )
- ½ pozbawionej pestek, posiekanej papryczki chilli
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 stołowe łyżki masła orzechowego
- 3 cm kawałka świeżego imbiru
- sok i skórka z 1 limonki
- woda ( około 50 ml )
- oliwa do skropienia sosu
- Surówka z czerwonej kapusty:
- mała główka czerwonej kapusty ( podzielona na cztery małe kawałki, pozbawiona głąba )
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3-4 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- pieprz i sól
Przygotowanie
- Mięso z kurczaka skrop sokiem i skórką z limonki, posmaruj cienką warstwą miodu. Odstaw mięso do lodówki do zamarynowania
- Kapustę poszatkuj lub rozdrobnij w robocie
- Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko i obraną marchewkę podziel na kawałki i rozdrobnij w robocie
- Wymieszaj warzywa, dodaj majonez, jogurt, sok z cytryny, cukier dopraw solą i pieprzem.
- W naczyniu umieść wszystkie składniki na sos. Wodę wlewaj przez otwór w pokrywie w trakcie gdy robot będzie wyrabiał sos.
- Przelej sos do innego pojemniczka i skrop oliwą. Grilluj mięso przez około 15 min. Upieczone mięso podawaj z sosem, świeżą kolendrą i surówką z kapusty.