Grillowane szaszłyki z kurczaka


4 porcje 30 min

W marynacie, z sosem satay i surówką z czerwonej kapusty.

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka ( grubo pokrojony i nadziany na patyki do grillowania )
  • miód do skropienia
  • sok i skórka z jednej limonki
  • Sos SATAY:
  • świeża kolendra z łodygami ( garść )
  • ½ pozbawionej pestek, posiekanej papryczki chilli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 stołowe łyżki masła orzechowego
  • 3 cm kawałka świeżego imbiru
  • sok i skórka z 1 limonki
  • woda ( około 50 ml )
  • oliwa do skropienia sosu
  • Surówka z czerwonej kapusty:
  • mała główka czerwonej kapusty ( podzielona na cztery małe kawałki, pozbawiona głąba )
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz i sól

Przygotowanie

  1. Mięso z kurczaka skrop sokiem i skórką z limonki, posmaruj cienką warstwą miodu. Odstaw mięso do lodówki do zamarynowania
  2. ikona_czas

    30 min

  3. Kapustę poszatkuj lub rozdrobnij w robocie
  4. ikona_czas

    20 sek

    ikona_obroty

    6

  5. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko i obraną marchewkę podziel na kawałki i rozdrobnij w robocie
  6. ikona_czas

    20 sek.

    ikona_obroty

    6

  7. Wymieszaj warzywa, dodaj majonez, jogurt, sok z cytryny, cukier dopraw solą i pieprzem.
  8. W naczyniu umieść wszystkie składniki na sos. Wodę wlewaj przez otwór w pokrywie w trakcie gdy robot będzie wyrabiał sos.
  9. ikona_czas

    40 sek

    ikona_obroty

    6

  10. Przelej sos do innego pojemniczka i skrop oliwą. Grilluj mięso przez około 15 min. Upieczone mięso podawaj z sosem, świeżą kolendrą i surówką z kapusty.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®