Grecki chlebek pita


6+ porcje 20 min

Pita to okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu.

Pobierz przepis

Składniki

  • ½ kostki drożdży
  • 500ml przegotowanej, letniej wody
  • 800g mąki pszennej ( np. typ 650 )
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Drożdże wkrusz do naczynia głównego, wlej wodę i wymieszaj
  2. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    3

  3. Wsyp mąkę i sól
  4. ikona_czas

    5 min

    ikona_obroty

    wyrabianie

  5. Wyjmij ciasto do innego naczynia, odstaw do wyrośnięcia na godzinę
  6. Rozgrzej piekarnik – 230 stopni, blachę do pieczenia wyłóż papierem. Ciasto podziel na 10 porcji, każdą wałkuj na placek o średnicy 10 cm na podsypanym mąką blacie Piecz 10 minut

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®