Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Gofry wytrawne (z ziołami)
6+ porcje 35 min
Takie gofry to idealny pomysł na śniadanie w weekend. Dodatki można dowolnie dobierać. Gofry można serwować z jajkiem sadzonym, awokado, pastą jajeczną lub z szynką parmeńską…
Pobierz przepis
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 2 jaja ( oddzielić żółtka od białek )
- ½ szklanki startego, twardego sera ( może być starty parmezan lub cheddar )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- drobno posiekane, świeże zioła – bazylia, szczypiorek, natka pietruszki
Przygotowanie
- W naczyniu założyć motylek. Wbić białka z jajek i ubić na pianę - 1 minuta, prędkość 4. Ubite białka przełożyć do szklanej miski.
- Do naczynia z motylkiem dodać wszystkie pozostałe składniki ( oprócz ziół ) i wymieszać ze sobą - 1 minuta, prędkość 3.
- Zmiksowane ciasto połączyć z białkami, drobno posiekanymi ziołami mieszając drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się idealnie ze sobą połączą.
- Ciasto pozostawić na 15 minut aby odpoczęło.
- Ciasto nakładać na rozgrzana gofrownicę. Piec gofry około 4 min lub czas podany w urządzeniu ( w zależności od gofrownicy i jej temperatury).
- Gotowe gofry studzić na blaszce lub metalowej kratownicy.
- Podawać z ulubionymi dodatkami - jajkiem sadzonym, bekonem, guacamole, twarożkiem...