Gołąbki węgierskie z wołowiną


2 porcje 50 minut

Kapusta faszerowana mięsem wołowym po węgiersku

Pobierz przepis

Składniki

  • 1000 ml wody
  • 500 g wołowiny, pokrojonej na kawałki
  • 1/2 łyżeczki + 1/8 łyżeczki papryki słodkiej
  • 100 g ryżu, namoczonego w wodzie przez 30 minut
  • 10 g ząbków czosnku
  • 100 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/8 łyżeczki suszonego oregano
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 50 g passaty pomidorowej
  • "400 g kapusty
  • Wskazówka: Wybierz jak największą kapustę, aby liście były duże i łatwo się zawijały."

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. Umieść 1000 ml wody. Zamknij pokrywę kielicha.
  3. Ugotuj.
  4. Oderwij zewnętrzne liście kapusty, ok. 6-8 liści, a następnie umieść w kielichu do gotowania. Zamknij pokrywę kielicha. Pozostałą część kapusty pokrój na mniejsze fragmenty i odłóż na bok.
  5. Ugotuj.
  6. Odcedź liście kapusty.
  7. Wyczyść kielich do gotowania.
  8. Umieść 500 g wołowiny, 1/2 łyżeczki papryki, 100 g odsączonego ryżu, 10 g czosnku, 100 g cebuli, 1 łyżeczkę soli oraz 1/8 łyżeczki pieprzu. Zamknij pokrywę kielicha.
  9. Posiekaj.
  10. Zgarnij na dno szpatułką.
  11. Posiekaj.
  12. Nadzienie umieść w każdym ugotowanym liściu kapusty, a następnie zawiń ciasno i umieść w zestawie do gotowania na parze.
  13. W misce umieść 1/8 łyżeczki papryki, 20 ml oliwy z oliwek, 50 g passaty pomidorowej oraz 1/8 łyżeczki oregano. Całość dokładnie wymieszaj i polej na przygotowaną kapustę.
  14. Wyczyść kielich do gotowania.
  15. Umieść 800 ml wody i załóż zestaw do gotowania na parze.
  16. Gotuj na parze.
  17. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®