Fritata


4 porcje 7 min

Fritata to bardzo uniwersalne danie. Zarówno do zjedzenia na późne śniadanie, lunch lub kolację. Łatwo przygotujesz ją z ulubionych składników, które masz akurat w lodówce…

Pobierz przepis

Składniki

  • 5 jajek
  • 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki (ugotowane lekko, nie mogą być całkiem rozgotowane)
  • ½ papryki czerwonej
  • mały kawałek cukinii pokrojonej w kostkę
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ser żółty (starty w robocie Kohersen )
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik – 180 stopni W naczyniu żaroodpornym posmarowanym dowolnym tłuszczem (masłem lub olejem) ułóż na dnie pokrojone, w plastry ugotowane ziemniaki
  2. W naczyniu głównym załóż motylek, wbij jajka, dodaj sól i pieprz
  3. ikona_czas

    15 sek.

    ikona_obroty

    2

  4. Przełóż jajka do innego naczynia Do naczynia głównego wrzuć cukinię, paprykę, cebulę i czosnek.
  5. ikona_czas

    15 sek.

    ikona_obroty

    3

  6. Podsmaż
  7. ikona_czas

    5 min

  8. Podsmażone warzywa dodaj do masy jajecznej, starty ser żółty również. Całą masę warzywno-jajeczną wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i zalej naczynie żaroodporne aby przykryła ziemniaki Piecz w piekarniku w temp 180 stopni, 20-25 minut.
  9. Do takiej fritaty możesz dodać także szynkę, boczek, kukurydzę oraz groszek…To danie, które przygotujesz z dowolnych składników, które lubisz…

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®