Fettuccine carbonara


3 porcje 60 minut

Klasyczne danie kuchni włoskiej z włoskim boczkiem i parmezanem

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 20 ml mleka
  • 50 g parmezanu lub sera pecorino
  • 50 g
  • 100 g włoskiego boczku pancetta, pokrojonego w kostkę
  • 375 g makaronu Fettuccine (lub innego)
  • 1,5 litra wrzącej wody
  • Czarny pieprz, sól, posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. Włóż 50 g sera.
  3. Wymieszaj pulsacyjnie.
  4. Przełóż do dużej miski i odstaw na bok.
  5. Umieść jajko, żółtko i 20 ml mleka w kielichu do gotowania.
  6. Zmiksuj.
  7. Przelej do miski do serwowania z serem.
  8. Umieść 50 g masła i 100 g pancetty w kielichu do gotowania.
  9. Wymieszaj.
  10. Przelej do miski do serwowania wraz z mieszanką serowo-jajeczną.
  11. Oczyść kielich do gotowania. Dodaj makaron, 1,5 l wrzącej wody, wymieszaj szpatułką.
  12. Duś.
  13. Duś.
  14. Przełóż makaron do miski do serwowania z mieszanką jajek, sera i pancetty, wylej wodę z kielicha do gotowania, dodaj czarny pieprz i sól do miski do serwowania, wymieszaj. Posyp natką pietruszki.
  15. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®