Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Fettuccine carbonara
3 porcje 60 minut
Klasyczne danie kuchni włoskiej z włoskim boczkiem i parmezanem
Pobierz przepis
Składniki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 20 ml mleka
- 50 g parmezanu lub sera pecorino
- 50 g
- 100 g włoskiego boczku pancetta, pokrojonego w kostkę
- 375 g makaronu Fettuccine (lub innego)
- 1,5 litra wrzącej wody
- Czarny pieprz, sól, posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
- Włóż 50 g sera.
- Wymieszaj pulsacyjnie.
- Przełóż do dużej miski i odstaw na bok.
- Umieść jajko, żółtko i 20 ml mleka w kielichu do gotowania.
- Zmiksuj.
- Przelej do miski do serwowania z serem.
- Umieść 50 g masła i 100 g pancetty w kielichu do gotowania.
- Wymieszaj.
- Przelej do miski do serwowania wraz z mieszanką serowo-jajeczną.
- Oczyść kielich do gotowania. Dodaj makaron, 1,5 l wrzącej wody, wymieszaj szpatułką.
- Duś.
- Duś.
- Przełóż makaron do miski do serwowania z mieszanką jajek, sera i pancetty, wylej wodę z kielicha do gotowania, dodaj czarny pieprz i sól do miski do serwowania, wymieszaj. Posyp natką pietruszki.
- Gotowe do podania! Smacznego!