Falafel


4 porcje 30 sek.

Falafel to kotleciki z dobrze przyprawionej ciecierzycy. Danie przywędrowało do nas z krajów arabskich, a z robotem Kohersen Mycook przyrządzimy je w kilka chwil. Falafel idealnie smakuje z kaszą kuskus i grillowanymi warzywami :)

Pobierz przepis

Składniki

  • 400g namoczonej przez noc ciecierzycy
  • ½ białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub 2 łyżki pasty sezamowej Tahiny
  • sok z ½ cytryny
  • natka pietruszki, świeża kolendra
  • przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, kmin rzymski, papryka wędzona, imbir
  • sól i pieprz
  • biały sezam
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę oraz wszystkie inne składniki umieść w naczyniu głównym. Przypraw według własnych upodobań. Zblenduj na gładką masę
  2. ikona_czas

    30 sek.

    ikona_obroty

    6

  3. Z gotowej masy uformuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w sezamie i usmaż na głębokim tłuszczu ( w oleju ) lub upiecz w piekarniku ( 180 stopni, 12 minut )

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®