Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Domowa pizza
6+ porcje 60 min
Pizza na mieście? W domu możesz mieć lepszą! Niewiarygodne, a jednak... Wystarczy trzymać się krok po kroku naszych wskazówek, by stworzyć w swoim domu włoski przysmak z dodatkami, które lubisz.
Pobierz przepis
Składniki
- Składniki na ciasto:
- 25g świeżych drożdży lub 8g suchych
- 150 ml przegotowanej, letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g mąki pszennej + łyżka mąki do podsypania
- stołowa łyżka oliwy
- łyżeczka soli
- Sos pomidorowy:
- 250g pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka soli + pół łyżeczki cukru
Przygotowanie
- Drożdże, wodę i cukier rozpuścić w naczyniu i podgrzać – temperatura 37 stopni, 3 minuty, prędkość 2. Rozczyn pozostawić na 10 minut.
- Dodać przesianą mąkę, sól, oliwę i wyrobić ciasto – 4 minuty, prędkość 2-3 i funkcja wyrabiania ciasta.
- Ciasto wyjąć, uformować w kulę (jeśli się klei, obsypać dłonie mąką), przełożyć do miseczki, przykryć kuchenną, czystą ściereczką i pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy.
- W czystym naczyniu podgrzać oliwę + pokrojone ząbki czosnku – temperatura 45, czas 4 minuty, prędkość 1-2.
- Dodać pomidory lub przecier, koncentrat i przyprawy i całość zagotować – czas 10 minut, 110 stopni, prędkość 1-2. Przełożyć gotowy sos do innego naczynia.
- Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę do pieczenia, w dłoniach rozciągnąć ( nie wałkujemy ) na okrąg o średnicy około 25-30 cm pozostawiając grubsze brzegi i pozostawić na około 10 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik – 250 stopni.
- Na placek rozłożyć równomiernie łyżką – sos a następnie ulubione składniki (np. rozdrobnione pieczarki, szynka, ser mozzarella).
- Pizzę pieczemy 8-10 minut.