Deser kawowy


3 porcje 20 minut

Puszysty, kawowy deser z dodatkiem orzechów włoskich

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 opakowanie żelatyny
  • 80 g herbatników
  • 250 g śmietany 36%
  • 2 żółtka jaj
  • 30 g cukru
  • 200 g masy kajmakowej (krówkowej)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 30 - 40 g orzechów włoskich, posiekanych

Przygotowanie

  1. W misce przygotuj żelatynę z wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  3. Umieść 80 g herbatników. Zamknij pokrywę kielicha.
  4. Zmiksuj.
  5. Przygotowane herbatniki rozłóż do 6 miseczek lub pucharków, dociskając do dna.
  6. Wyczyść kielich do gotowania. Zamocuj mieszadło motylkowe w kielichu do gotowania (na ostrzu wielofunkcyjnym). Umieść 200 g śmietanki. Zamknij pokrywę kielicha.
  7. Ubij.
  8. Wyjmij mieszadło motylkowe. Masę przełóż do miski i umieść w lodówce.
  9. Wyczyść kielich do gotowania.
  10. Umieść 2 żółtka jaj, 50 g śmietanki oraz 30 g cukru. Zamknij pokrywę kielicha.
  11. Wymieszaj.
  12. Dodaj 200 g masy kajmakowej, 1 łyżeczkę kawy oraz przygotowaną wcześniej żelatynę. Zamknij pokrywę kielicha.
  13. Wymieszaj.
  14. Całość dodaj do wcześniej ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki do całkowitego wymieszania składników na gładką masę.
  15. Mus przełóż do wcześniej przygotowanych miseczek lub pucharków. Umieść w lodówce na minimum 4 godziny.
  16. Posyp orzechami włoskimi. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®