Ciemny sos cebulowy


6+ porcje 20 min

Aromatyczny dodatek do pieczonego mięsa i do różnego typu przystawek.

Pobierz przepis

Składniki

  • 6 średniej wielkości, białych cebul
  • 2 szklanki bulionu
  • 4 łyżki masła lub dwie łyżki oleju do smażenia
  • 100 ml białego wina
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszane w zimnej wodzie
  • świeży rozmaryn lub tymianek
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w pióra lub rozdrabniamy w robocie - prędkość 5-6, czas 10-15 sekund.
  2. Smażymy na maśle lub oleju i gdy zmienią już kolor na złoty, wlewamy bulion i białe wino. Dodajemy gałązki świeżego rozmarynu i wsypujemy cukier.
  3. Całość smażymy około 5 minut na średnim ogniu aż sos będzie gęsty.
  4. Dodajemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą aby zagęścić sos.
  5. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy w naczyniu głównym na gładko - 15 sekund, prędkość 6.
  6. Sos można serwować do pieczonego mięsa na ciepło lub na zimno do wszelkich przystawek.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®