Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Ciemny sos cebulowy
6+ porcje 20 min
Aromatyczny dodatek do pieczonego mięsa i do różnego typu przystawek.
Pobierz przepis
Składniki
- 6 średniej wielkości, białych cebul
- 2 szklanki bulionu
- 4 łyżki masła lub dwie łyżki oleju do smażenia
- 100 ml białego wina
- 4 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszane w zimnej wodzie
- świeży rozmaryn lub tymianek
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Cebule kroimy w pióra lub rozdrabniamy w robocie - prędkość 5-6, czas 10-15 sekund.
- Smażymy na maśle lub oleju i gdy zmienią już kolor na złoty, wlewamy bulion i białe wino. Dodajemy gałązki świeżego rozmarynu i wsypujemy cukier.
- Całość smażymy około 5 minut na średnim ogniu aż sos będzie gęsty.
- Dodajemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą aby zagęścić sos.
- Sos doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy w naczyniu głównym na gładko - 15 sekund, prędkość 6.
- Sos można serwować do pieczonego mięsa na ciepło lub na zimno do wszelkich przystawek.