Ciasto jogurtowe z rabarbarem i morelami


6+ porcje 1 godz.

Jeśli wiosna to rabarbar!!! To warzywo z którego przygotujesz pyszne koktajle, tarty i ciasta…Wypróbuj nasz klasyk z dodatkiem jogurtu i musu z rabarbaru i moreli

Pobierz przepis

Składniki

  • 3 łodygi rabarbaru ( grubo pokrojone )
  • 5 moreli
  • 3 łyżki cukru
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 2 duże jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 400g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50ml oleju
  • 300g jogurtu greckiego
  • Okrągła forma 24 cm

Przygotowanie

  1. W naczyniu miksującym umieść pokrojony rabarbar i morele oraz startą skórkę z pomarańczy, zasyp cukrem
  2. ikona_czas

    2 min

    ikona_temperatura

    100

  3. Mus przełóż do innego naczynia
  4. W czystym naczyniu miksującym załóż motylek, wbij jajka, dodaj cukier. Ucieraj jajka z cukrem.
  5. ikona_czas

    5 min

    ikona_obroty

    5

  6. Do utartych jajek dodaj przesianą makę z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej
  7. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    4

  8. Piekarnik rozgrzej do temp. 180stopni Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wlej mus z owoców. Następnie wylej masę na ciasto Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 45-50minut. Wystudzone odwróć do góry nogami i posyp cukrem pudrem lub cynamonem.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®