Ciasto biszkoptowe


6+ porcje 25 minut + 12 minut

Ciasto biszkoptowe to lekkie ciasto przygotowywane z białek jaj, mąki i cukru. Uważa się, że jest to jedno z pierwszych niedrożdżowych ciast.

Pobierz przepis

Składniki

  • 2 jajka
  • 65 g mąki
  • 10 g mleka w proszku
  • 50 g cukru pudru
  • 20 ml oleju roślinnego

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. Umieść w kielichu do gotowania 2 jajka i 50 g cukru pudru.
  3. Zmiksuj.
  4. Zamocuj mieszadło motylkowe na ostrzu wielofunkcyjnym.
  5. Wymieszaj.
  6. Masę przełóż do dużej miski, dodaj do niej 65 g mąki i 10 g mleka w proszku i krótko wymieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy.
  7. Dodaj 20 ml oleju roślinnego, ponownie wymieszaj łyżką i odstaw na bok.
  8. Rozgrzej piekarnik do 175°C, przelej ciasto do tortownicy i wstaw tortownicę do piekarnika, a następnie piecz około 12 minut (dostosuj czas pieczenia do swojego piekarnika).
  9. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®