Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Ciasto "pychotka"
6+ porcje 6h
Jeśli chcesz zabłysnąć umiejętnościami cukierniczymi wśród rodziny i przyjaciół koniecznie skorzystaj z przepisu na "pychotkę"! Ciasto wydaje się trudne, ale gwarantujemy, że poradzi sobie z nim każdy, kto ma trochę zapału i chęci.
Pobierz przepis
Składniki
- Ciasto:
- 450g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g białego cukru
- 200g masła
- 5 żółtek jaj ( żółtka oddzielić od białek, białka pozostawić do bezy )
- szczypta soli
- Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 150g cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Krem:
- 500ml mleka 3,2%
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru brązowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- + około 300g powideł śliwkowych + 100g orzechów włoskich i naturalnego kakao
Przygotowanie
- Ze składników na ciasto zagnieść jednolitą kulę, podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na czas przygotowania białek na bezę.
- W urządzeniu założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia głównego wrzucić białka, szczyptę soli i włączyć odpowiednie parametry. Podczas ubijania białek dodawać po łyżce cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Całość przełożyć do czystego i suchego naczynia.
- Ciasto wyjąć z folii, włączyć piekarnik – 160 stopni. Obie części rozwałkować i wyłożyć nimi 2 jednakowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia (można upiec w jednej dużej, a po upieczeniu przekroić na dwie mniejsze). Na ciasto wyłożyć powidła, następnie ubitą pianę na bezę, posypać zmiksowanymi orzechami i piec na najniższym poziomie w piekarniku przez 40 minut (jeśli chcemy mieć pewność, że beza pozostanie biała możemy blachę z ciastem przykryć folią aluminiową).
- W międzyczasie, podczas pieczenia ciasta, przygotować krem – w naczyniu robota zamocować motylek. Włożyć kolejno składniki – mleko, żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Włączyć odpowiednie parametry.
- Krem przełożyć do innego naczynia, przykryć folią aluminiową i pozostawić do wystudzenia.
- Ciasto przełożyć kremem, posypać orzechami i kakao. Schładzać w lodówce przez minimum 5 godzin.