Ciasto "pychotka"


6+ porcje 6h

Jeśli chcesz zabłysnąć umiejętnościami cukierniczymi wśród rodziny i przyjaciół koniecznie skorzystaj z przepisu na "pychotkę"! Ciasto wydaje się trudne, ale gwarantujemy, że poradzi sobie z nim każdy, kto ma trochę zapału i chęci.

Pobierz przepis

Składniki

  • Ciasto:
  • 450g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g białego cukru
  • 200g masła
  • 5 żółtek jaj ( żółtka oddzielić od białek, białka pozostawić do bezy )
  • szczypta soli
  • Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 150g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Krem:
  • 500ml mleka 3,2%
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • + około 300g powideł śliwkowych + 100g orzechów włoskich i naturalnego kakao

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto zagnieść jednolitą kulę, podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na czas przygotowania białek na bezę.
  2. W urządzeniu założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia głównego wrzucić białka, szczyptę soli i włączyć odpowiednie parametry. Podczas ubijania białek dodawać po łyżce cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Całość przełożyć do czystego i suchego naczynia.
  3. ikona_czas

    5 min

    ikona_obroty

    4

  4. Ciasto wyjąć z folii, włączyć piekarnik – 160 stopni. Obie części rozwałkować i wyłożyć nimi 2 jednakowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia (można upiec w jednej dużej, a po upieczeniu przekroić na dwie mniejsze). Na ciasto wyłożyć powidła, następnie ubitą pianę na bezę, posypać zmiksowanymi orzechami i piec na najniższym poziomie w piekarniku przez 40 minut (jeśli chcemy mieć pewność, że beza pozostanie biała możemy blachę z ciastem przykryć folią aluminiową).
  5. W międzyczasie, podczas pieczenia ciasta, przygotować krem – w naczyniu robota zamocować motylek. Włożyć kolejno składniki – mleko, żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Włączyć odpowiednie parametry.
  6. ikona_czas

    5 min

    ikona_temperatura

    90

    ikona_obroty

    1

  7. Krem przełożyć do innego naczynia, przykryć folią aluminiową i pozostawić do wystudzenia.
  8. Ciasto przełożyć kremem, posypać orzechami i kakao. Schładzać w lodówce przez minimum 5 godzin.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®