Chrupiący chleb orkiszowy


6+ porcje 1 godzina + 25 minut

Doskonały na kanapki i jako przekąska

Pobierz przepis

Składniki

  • Mieszanka przyprawowa
  • "1 ¼ łyżeczki kminku
  • ¾ łyżeczki suszonych nasion kopru
  • ¼ łyżeczki nasion kolendry"
  • 1 anyż gwiazdkowy, mały
  • Chleb
  • 500 ml wody, plus dodatkowo do posmarowania
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 10 g miodu
  • 500 g mąki orkiszowej, dodatkowo do posypania
  • 300 g mąki żytniej
  • 50 g ziaren słonecznika, plus 2 łyżki do posypania
  • 2 ½ łyżeczki drobnej soli morskiej

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. W kielichu do gotowania umieść 1 ¼ łyżeczki kminku, ¾ łyżeczki suszonych nasion kopru, ¼ łyżeczki nasion kolendry i 1 gwiazdkę anyżu.
  3. Posiekaj.
  4. Przełóż do miski i odstaw na bok.
  5. Zamień ostrze wielofunkcyjne na łopatkę do wyrabiania ciasta.
  6. Umieść 500 ml wody, 2 łyżeczki suszonych drożdży instant i 10 g miodu w kielichu do gotowania.
  7. Podgrzej.
  8. Dodaj 500 g mąki orkiszowej, 300 g mąki żytniej, 50 g ziaren słonecznika, sól i pozostałą mieszankę przypraw.
  9. Wyrabiaj ciasto.
  10. Przełóż do dużej miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut.
  11. Przełóż ciasto na opruszonym mąką blacie, a następnie uformować kształt bohenka. Następnie umieścić uformowane ciasto w naczyniu żaroodpornym.
  12. Posmaruj ciasto wodą, posyp pozostałymi 2 łyżkami ziaren słonecznika i oprósz odrobiną mąki orkiszowej.
  13. Nałóż pokrywę na naczynie, wstaw do zimnego piekarnika i piecz przez 25 minut (230°C).
  14. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®