Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Chrupiący chleb orkiszowy
6+ porcje 1 godzina + 25 minut
Doskonały na kanapki i jako przekąska
Pobierz przepis
Składniki
- Mieszanka przyprawowa
- "1 ¼ łyżeczki kminku
- ¾ łyżeczki suszonych nasion kopru
- ¼ łyżeczki nasion kolendry"
- 1 anyż gwiazdkowy, mały
- Chleb
- 500 ml wody, plus dodatkowo do posmarowania
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 10 g miodu
- 500 g mąki orkiszowej, dodatkowo do posypania
- 300 g mąki żytniej
- 50 g ziaren słonecznika, plus 2 łyżki do posypania
- 2 ½ łyżeczki drobnej soli morskiej
Przygotowanie
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
- W kielichu do gotowania umieść 1 ¼ łyżeczki kminku, ¾ łyżeczki suszonych nasion kopru, ¼ łyżeczki nasion kolendry i 1 gwiazdkę anyżu.
- Posiekaj.
- Przełóż do miski i odstaw na bok.
- Zamień ostrze wielofunkcyjne na łopatkę do wyrabiania ciasta.
- Umieść 500 ml wody, 2 łyżeczki suszonych drożdży instant i 10 g miodu w kielichu do gotowania.
- Podgrzej.
- Dodaj 500 g mąki orkiszowej, 300 g mąki żytniej, 50 g ziaren słonecznika, sól i pozostałą mieszankę przypraw.
- Wyrabiaj ciasto.
- Przełóż do dużej miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut.
- Przełóż ciasto na opruszonym mąką blacie, a następnie uformować kształt bohenka. Następnie umieścić uformowane ciasto w naczyniu żaroodpornym.
- Posmaruj ciasto wodą, posyp pozostałymi 2 łyżkami ziaren słonecznika i oprósz odrobiną mąki orkiszowej.
- Nałóż pokrywę na naczynie, wstaw do zimnego piekarnika i piecz przez 25 minut (230°C).
- Gotowe do podania! Smacznego!