Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Chlebek daktylowy
2 porcje 1 godz 30 min
Pyszna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa.
Pobierz przepis
Składniki
- 300 g suszonych daktyli namoczonych we wrzątku (suszone daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na 30 minut)
- 3 jaja
- 2 łyżki brązowego cukru
- 70 ml oleju
- 200 g przesianej mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 4 łyżki naturalnego kakao
- szczypta soli
Przygotowanie
- Namoczone daktyle odsączyć z nadmiaru wody, umieścić w naczyniu głównym robota i zmiksować
- Zmiksowane daktyle przełożyć do innego naczynia
- Do naczynia wbić 3 jajka, dodać cukier, szczyptę soli - założyć motylek i utrzeć
- Ponownie włączyć te same parametry, w międzyczasie podczas miksowania dolewać przez otwór - olej
- Masę przełożyć do zmiksowanych wcześniej daktyli, dodać przesianą mąkę oraz pozostałe składniki i całość delikatnie wymieszać szpatułką, aby wszystko było idealnie wymieszane
- Masę przełożyć do małej formy (keksówki wysmarowanej masłem) i piec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut