Chleb graham


6+ porcje 2 h 10 min + 30 min

Idealny do kanapek, dietetyczny chleb

Pobierz przepis

Składniki

  • 200 ml wody
  • 8 g świeżych lub 4 g suszonych drożdży
  • 380 g mąki
  • 2 łyżeczki polepszacza do chleba (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 filiżanka ziaren np. maku, siemienia lnianego, słonecznika

Przygotowanie

  1. Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta w kielichu do gotowania.
  2. Wlej 200 ml wody.
  3. Podgrzej.
  4. Dodaj 8 g świeżych lub 4 g suszonych drożdży, 380 g mąki, 2 łyżeczki polepszacza (opcjonalnie) i 1 łyżeczkę soli.
  5. Wyrabiaj ciasto.
  6. Dodaj trochę ziaren.
  7. Wyrabiaj ciasto.
  8. Przełóż ciasto do naoliwionej miski.
  9. Przykryj ciasto folią i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  10. Wyjmij ciasto z miski i uformuj z niego bochenek lub bułki, a następnie włóż do formy do pieczenia.
  11. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut - do ponownego podwojenia rozmiaru.
  12. Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (dostosuj czas pieczenia do swojego piekarnika).
  13. Gotowe do podania. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®