Chłodnik ogórkowy z miętą i bazylią


4 porcje 2 min

Chłodnik zupa idealna na lato, orzeźwiająca i dodająca energii. Idealnie byłoby gdyby przed podaniem została schłodzona do 14 stopni, dlatego po przygotowaniu wstaw do lodówki.

Pobierz przepis

Składniki

  • 4 zielone ogórki ( obrane, grubo pokrojone i pozbawione pestek )
  • 4 kiszone ogórki + 90ml wody z kiszonych ogórków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 300g jogurtu
  • 100ml kefiru
  • 100ml maślanki
  • pęczek świeżego kopru
  • 2 łyżki cukru
  • świeża mięta i bazylia
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. W naczyniu głównym utrzyj czosnek z oliwą i szczyptą soli
  2. ikona_czas

    10 sek.

    ikona_obroty

    7

  3. Dodaj posiekany koperek i świeżą miętę.
  4. ikona_czas

    15 sek.

    ikona_obroty

    8

  5. Wsyp cukier, wlej jogurt, maślankę, kefir i wodę z kiszonych ogórków. Delikatnie wymieszaj.
  6. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    4

  7. Chłodnik dopraw solą i świeżo tartym pieprzem, dodaj posiekaną, świeżą bazylię Chłodnik przelej do naczynia i wstaw na kilka godzin do lodówki Podawaj mocno schłodzony.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®