Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Chłodnik ogórkowy z miętą i bazylią
4 porcje 2 min
Chłodnik zupa idealna na lato, orzeźwiająca i dodająca energii. Idealnie byłoby gdyby przed podaniem została schłodzona do 14 stopni, dlatego po przygotowaniu wstaw do lodówki.
Pobierz przepis
Składniki
- 4 zielone ogórki ( obrane, grubo pokrojone i pozbawione pestek )
- 4 kiszone ogórki + 90ml wody z kiszonych ogórków
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- 300g jogurtu
- 100ml kefiru
- 100ml maślanki
- pęczek świeżego kopru
- 2 łyżki cukru
- świeża mięta i bazylia
- sól i pieprz
Przygotowanie
- W naczyniu głównym utrzyj czosnek z oliwą i szczyptą soli
- Dodaj posiekany koperek i świeżą miętę.
- Wsyp cukier, wlej jogurt, maślankę, kefir i wodę z kiszonych ogórków. Delikatnie wymieszaj.
- Chłodnik dopraw solą i świeżo tartym pieprzem, dodaj posiekaną, świeżą bazylię Chłodnik przelej do naczynia i wstaw na kilka godzin do lodówki Podawaj mocno schłodzony.