Castella


5 porcje 1 godzina 10 minut

Rodzaj wagashi, pierwotnie opracowany w Japonii. Ciasto wlewa się do dużych kwadratowych lub prostokątnych foremek, piecze w piekarniku i kroi na długie prostokątne kształty.

Pobierz przepis

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 120 g cukru pudru
  • 40 g syropu glukozowego
  • 110 g mąki
  • 25 ml mleka
  • 10 g oleju
  • 25 g mirinu

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. W kielichu do gotowania umieść 3 jajka, 2 żółtka, 120 g cukru pudru, 40 g syropu.
  3. Wymieszaj.
  4. Zamocuj mieszadło motylkowe w kielichu do gotowania (na ostrzu wielofunkcyjnym).
  5. Wymieszaj.
  6. Dodaj 110 g mąki, wymieszaj szpatułką do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
  7. Przelej masę do dużej miski i odstaw.
  8. Oczyść kielich do gotowania.
  9. Do kielicha do gotowania wlej 25 ml mleka, 10 g oleju i 25 g mirinu.
  10. Wymieszaj.
  11. Wlej mieszaninę do przygotowanego ciasta i wymieszaj szpatułką do uzyskania gładkiej masy.
  12. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, posyp odrobiną cukru.
  13. Wlej przygotowaną masę na blachę, rozgrzej piekarnik do 170°C i piecz 40 minut (czas pieczenia dostosuj do swojego piekarnika).
  14. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®