Bułki z marchwią i inasionami


4 porcje 12 godzin

Pyszne bułeczki marchewkowe z nasionami

Pobierz przepis

Składniki

  • "50 g pestek dyni
  • 50 g nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 ml wody
  • 200 ml wody
  • 10 g zaczynu pszennego do chleba
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g nasion słonecznika
  • 20 g płatków owsianych
  • 30 g pestek dyni
  • 110 g marchewki, posiekanej
  • 150 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżeczki oleju"

Przygotowanie

  1. W misce umieść 50 g pestek dyni, 50 g nasion słonecznika, 1 łyżeczkę soli oraz 40 ml zimnej wody. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie umieść w lodówce na minimum 12 godzin lub całą noc. W międzyczasie kontynuuj przygotowywanie przepisu.
  2. W kielichu do gotowania umieść 200 ml wody. Zamknij pokrywę kielicha.
  3. Ugotuj.
  4. Przelej ugotowaną wodą do szczelnego 1-litrowego słoika, a następnie dodaj 10 g zaczynu pszennego oraz 200 g mąki. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw otwarty słoik w ciepłym miejscu na 12 godzin (24°C).
  5. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. Dodaj 20 g nasion słonecznika, 20 g płatków owsianych i 30 g pestek dyni. Zamknij pokrywę kielicha.
  6. Posiekaj.
  7. Całość przełóż do miski i odstaw. Umieść 110 g marchwi w kielichu do gotowania. Zamknij pokrywę kielicha.
  8. Posiekaj.
  9. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Dodaj namoczone nasiona, zaczyn pszenny, 150 ml zimnej wody, 1 łyżeczkę drożdży, 240 g mąki pszennej i 1 łyżeczkę soli. Zamknij pokrywę kielicha.
  10. Ugniataj.
  11. W międzyczasie natłuść plastikowy pojemnik z pokrywką (30x20x8 cm) 1 łyżeczką oleju i odstaw. Wlej ciasto do przygotowanego pojemnika, przykryj i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu (24°C).
  12. Po 30 minutach zagnieć ciasto zwilżonymi rękoma. Przykryj pojemnik i pozostaw na kolejne 30 minut. W międzyczasie posmaruj foremki do babeczek/tarteletek olejem.
  13. Wyjmij ciasto na oprószonej mąką powierzchni roboczej. Zagnieć ciasto i uformuj z niego wałek, a następnie podziel na 12 części. Uformuj w kształt bułek, a następnie posmaruj wodą i obtocz w przygotowanej mieszance nasion. Przygotowane bułeczki umieść w foremkach miejscem składania do dołu. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Po 30 minutach rozgrzej piekarnik do 250°C (grzanie górne i dolne). W piekarniku umieść na środkowym poziomie blachę do pi
  14. Przygotowane bułeczki w foremkach umieść w piekarniku, jednocześnie wlej do głębokiej blaszki przygotowaną wodę. Piecz w temperaturze 250°C przez 10 minut. Następnie uchyl piekarnik, aby pozbyć się pary. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 230°C i kontynuuj pieczenie przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.
  15. Rozłóż na kratce do studzenia i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®