Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Bułki z marchwią i inasionami
4 porcje 12 godzin
Pyszne bułeczki marchewkowe z nasionami
Pobierz przepis
Składniki
- "50 g pestek dyni
- 50 g nasion słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- 40 ml wody
- 200 ml wody
- 10 g zaczynu pszennego do chleba
- 200 g mąki pszennej
- 20 g nasion słonecznika
- 20 g płatków owsianych
- 30 g pestek dyni
- 110 g marchewki, posiekanej
- 150 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżeczki oleju"
Przygotowanie
- W misce umieść 50 g pestek dyni, 50 g nasion słonecznika, 1 łyżeczkę soli oraz 40 ml zimnej wody. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie umieść w lodówce na minimum 12 godzin lub całą noc. W międzyczasie kontynuuj przygotowywanie przepisu.
- W kielichu do gotowania umieść 200 ml wody. Zamknij pokrywę kielicha.
- Ugotuj.
- Przelej ugotowaną wodą do szczelnego 1-litrowego słoika, a następnie dodaj 10 g zaczynu pszennego oraz 200 g mąki. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw otwarty słoik w ciepłym miejscu na 12 godzin (24°C).
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. Dodaj 20 g nasion słonecznika, 20 g płatków owsianych i 30 g pestek dyni. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Całość przełóż do miski i odstaw. Umieść 110 g marchwi w kielichu do gotowania. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Dodaj namoczone nasiona, zaczyn pszenny, 150 ml zimnej wody, 1 łyżeczkę drożdży, 240 g mąki pszennej i 1 łyżeczkę soli. Zamknij pokrywę kielicha.
- Ugniataj.
- W międzyczasie natłuść plastikowy pojemnik z pokrywką (30x20x8 cm) 1 łyżeczką oleju i odstaw. Wlej ciasto do przygotowanego pojemnika, przykryj i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu (24°C).
- Po 30 minutach zagnieć ciasto zwilżonymi rękoma. Przykryj pojemnik i pozostaw na kolejne 30 minut. W międzyczasie posmaruj foremki do babeczek/tarteletek olejem.
- Wyjmij ciasto na oprószonej mąką powierzchni roboczej. Zagnieć ciasto i uformuj z niego wałek, a następnie podziel na 12 części. Uformuj w kształt bułek, a następnie posmaruj wodą i obtocz w przygotowanej mieszance nasion. Przygotowane bułeczki umieść w foremkach miejscem składania do dołu. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Po 30 minutach rozgrzej piekarnik do 250°C (grzanie górne i dolne). W piekarniku umieść na środkowym poziomie blachę do pi
- Przygotowane bułeczki w foremkach umieść w piekarniku, jednocześnie wlej do głębokiej blaszki przygotowaną wodę. Piecz w temperaturze 250°C przez 10 minut. Następnie uchyl piekarnik, aby pozbyć się pary. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 230°C i kontynuuj pieczenie przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.
- Rozłóż na kratce do studzenia i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem. Smacznego!