Bułki razowe


4 porcje 2 godziny 30 minut + 25

Domowe pieczywo wykonane z pełnoziarnistej mąki o wysokiej zawartości błonnika

Pobierz przepis

Składniki

  • 2 g soli
  • 10 g rozpuszczonego masła
  • 14 g cukru
  • 100 ml chłodnej wody
  • 3 g suchych drożdży
  • 95 g mąki chlebowej
  • 90 g mąki pełnoziarnistej

Przygotowanie

  1. Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta w kielichu do gotowania.
  2. Umieść w kielichu do gotowania 90 g mąki razowej, 95 g mąki chlebowej, 3 g suchych drożdży, 100 ml chłodnej wody, 2 g soli i 14 g cukru.
  3. Wyrabiaj ciasto.
  4. Dodaj 10 g masła.
  5. Wyrabiaj ciasto.
  6. Przełóż ciasto do dużej miski, zrób z niego kulę, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie włóż do lodówki i schładzaj przez 1 godzinę.
  7. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, podziel zamrożone ciasto na małe kulki i ułóż je na blasze.
  8. Rozgrzej piekarnik do 165℃, włóż blachę do piekarnika i piecz około 20-25 minut (dostosuj czas pieczenia do swojego piekarnika).
  9. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(1 opinia)
(0)
(0)
(0)
(1)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią
  • Katarzyna J 2023-12-16

    po wykonaniu krok po kroku przepisu bułki nie wyrastają
    4 porcje wyszły średnicy niecałych 3 cm....

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®