Bulion orientalny


4 porcje 40 min

Każdy bulion stanowi podstawową bazę naszych przepisów. Ten jest moim ulubionym. To bulion orientalny, który stanowi bazę wielu dań kuchni tajskiej. Ja przyrządzam na nim uwielbiany przez moją rodzinę tajski rosół z kaczki…Warto go przygotować by móc poznać aromaty i przyprawy kuchni wschodniej…

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 marchewka ( pokrojona )
  • 1 opalona cebula ( pokrojona )
  • mały kawałek selera naciowego
  • 2 suszone grzyby
  • 2 cm ostrej papryczki chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżka stołowa przyprawy 5 SMAKÓW
  • przyprawy: 4 liście kafiru, 4 gwiazdki anyżu, kilka goździków, liść laurowy, cynamon, pieprz i sól, plaster limonki

Przygotowanie

  1. Imbir, chilli, czosnek, marchewkę, suszone grzyby, seler i opaloną cebulę wrzuć razem z przyprawami do naczynia głównego. Zalej całość wodą.
  2. ikona_czas

    40 min

    ikona_temperatura

    100

    ikona_obroty

    1

  3. Przelej bulion do garnka wraz z warzywami i pozostaw na kilka godzin. Odcedź a następnie przelej bulion przez gazę aby był klarowny.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®