Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Bułeczki pszenne
6+ porcje 80 min
Nic tak nie pobudza apetytu jak zapach świeżego pieczywa o poranku... Wyczaruj bułeczki w swoim piekarniku dzięki temu prostemu przepisowi.
Pobierz przepis
Składniki
- 40g świeżych drożdży
- 200ml ciepłej, przegotowanej wody
- szczypta cukru
- 500g przesianej mąki pszennej
- 40ml oleju lub oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko + 2 łyżki mleka
- ziarna sezamu, maku lub pestki słonecznika
Przygotowanie
- W naczyniu głównym rozpuścić i podgrzać składniki - drożdże, wodę, cukier - 5 minut, 37 stopni, prędkość 2. Pozostawić na 10 min.
- Dodać mąkę, olej lub oliwę oraz sól. Wyrobić - czas 3 minuty, prędkość 4 z funkcją wyrobienia ciasta.
- Ciasto wyjąć z robota, zagnieść w jednolitą kulę i odstawić pod przykryciem na 20 minut.
- Z ciasta wyrobić jednakowe bułeczki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
- Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (bułeczki przykryte można jeszcze pozostawić do wyrośnięcia na kilka minut).
- Przed pieczeniem posmarować bułeczki jajkiem wymieszanym z mlekiem i obsypać ulubionymi ziarnami.
- Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 25-30 minut.