Bułeczki na parze


6+ porcje 40 min

Bułeczki na parze biją rekordy popularności na całym świecie. To koreański street food, który można podawać na wiele sposobów…z wołowiną w środku, z pieczonym boczkiem, z pieczoną kaczką, a do tego surówka z marchewki, polecam!!!

Pobierz przepis

Składniki

  • 400ml mleka 2% (w temperaturze pokojowej)
  • 50g masła (w temp. pokojowej)
  • 400-500g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 7g suszonych drożdży
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

  1. Do naczynia głównego wrzucić wszystkie składniki. Wymieszać ze sobą
  2. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    8

  3. Wyrobić ciasto
  4. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    wyrabianie

  5. Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  6. Następnie podzielić ciasto na małe krążki (o średnicy około 10-12cm), podsypać mąką i ponownie przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia.
  7. Bułeczki można nadziewać w środku mięsem lub warzywami lub ugotować na parze bez żadnego wypełnienia
  8. W papierowe papilotki włożyć krążki ciasta (jeśli nadziewamy, na krążek należy położyć farsz) i złożyć w kuleczkę
  9. Gotować bułeczki na metalowej części parowara
  10. ikona_czas

    25 min

    ikona_temperatura

    120

    ikona_obroty

    2

  11. Propozycja podania Bułeczki idealnie smakują nadziewane w środku z orientalną wołowiną. Mięso ugotowane w rosole ( najlepsza będzie pręga wołowa ) należy przyprawić, zamarynować w sosie sojowym, przyprawione przyprawą 5 smaków. Tak zamarynowane mięso podsmażyć na oleju kokosowym, wymieszać ze świeżą kolendrą i podawać jako farsz bułeczek.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®