Biała kiełbasa pieczona w piwie z cebulą i majerankiem


6+ porcje 50 minut

Tradycyjna biała kiełbasa w wielkanocnym wydaniu – pieczona w aromatycznym sosie piwnym z dodatkiem cebuli, czosnku i majeranku. Miękka w środku, a delikatnie przyrumieniona na wierzchu, idealnie komponuje się z chrzanem i świeżym pieczywem. To prosty i efektowny sposób na podanie klasycznej kiełbasy na świąteczny stół.

Pobierz przepis

Składniki

  • 6 surowych białych kiełbas
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml jasnego piwa
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w piórka, czosnek w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj majeranek i kminek.
  3. W naczyniu żaroodpornym ułóż kiełbasy, dodaj cebulę z przyprawami.
  4. W miseczce wymieszaj piwo z musztardą i miodem, zalej kiełbasę.
  5. Dodaj liść laurowy, dopraw solą i pieprzem.
  6. Piecz w 180°C przez 40 minut, co jakiś czas polewając kiełbasy sosem.
  7. Podawaj z chrzanem i pieczywem.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®