Amerykański jabłecznik (Apple Pie)


3 porcje 1h 30 minut

Tradycyjna, amerykańska szarlotka Przepis wymaga zastosowania piekarnika

Pobierz przepis

Składniki

  • 320 g mąki
  • 140 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli lub cukru
  • 100 ml wody
  • 450 g jabłek, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych
  • 60 g cukru pudru
  • 40 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 żółtko jaj
  • 20 ml mleka

Przygotowanie

  1. Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta w kielichu do gotowania.
  2. Umieść 320 g mąki, 140 g miękkiego masła, 1 łyżeczkę soli lub cukru oraz 100 ml wody. Zamknij pokrywę kielicha.
  3. Ugniataj.
  4. Ciasto wyłóż na blat roboczy, a następnie podziel na dwie części. Zagnieć w kulki, przykryj folią spożywczą i pozostaw w lodówce na ok. 30 minut.
  5. Wyczyść kielich, a następnie zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
  6. Umieść 450 g jabłek, 60 g cukru pudru, 40 g masła oraz 1/2 łyżeczki cynamonu. Zamknij pokrywę kielicha.
  7. Duś.
  8. Kulkę ciasta rozwałkuj i wyłóż dno blaszki. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem.
  9. Na blaszkę wyłożoną ciastem wyłóż przygotowane jabłka.
  10. Rozwałkuj drugą kulkę ciasta i nałóż na jabłka. Możesz wykonać dowolny wzór.
  11. Wymieszaj żółtko oraz 20 ml mleka, a następnie posmaruj ciasto.
  12. Piecz w piekarniku w temperaturze 180℃ przez ok. 30 minut.
  13. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®