Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Amerykański jabłecznik (Apple Pie)
3 porcje 1h 30 minut
Tradycyjna, amerykańska szarlotka
Przepis wymaga zastosowania piekarnika
Pobierz przepis
Składniki
- 320 g mąki
- 140 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli lub cukru
- 100 ml wody
- 450 g jabłek, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych
- 60 g cukru pudru
- 40 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 1 żółtko jaj
- 20 ml mleka
Przygotowanie
- Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta w kielichu do gotowania.
- Umieść 320 g mąki, 140 g miękkiego masła, 1 łyżeczkę soli lub cukru oraz 100 ml wody. Zamknij pokrywę kielicha.
- Ugniataj.
- Ciasto wyłóż na blat roboczy, a następnie podziel na dwie części. Zagnieć w kulki, przykryj folią spożywczą i pozostaw w lodówce na ok. 30 minut.
- Wyczyść kielich, a następnie zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
- Umieść 450 g jabłek, 60 g cukru pudru, 40 g masła oraz 1/2 łyżeczki cynamonu. Zamknij pokrywę kielicha.
- Duś.
- Kulkę ciasta rozwałkuj i wyłóż dno blaszki. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Na blaszkę wyłożoną ciastem wyłóż przygotowane jabłka.
- Rozwałkuj drugą kulkę ciasta i nałóż na jabłka. Możesz wykonać dowolny wzór.
- Wymieszaj żółtko oraz 20 ml mleka, a następnie posmaruj ciasto.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180℃ przez ok. 30 minut.
- Gotowe do podania! Smacznego!