Śliwkowe placuszki na maślance


4 porcje 30 sek.

Śliwki jesienią to prawdziwy rarytas i obowiązkowy owoc tego sezonu. Oto przepis na ulubione placki dla maluchów. Daję gwarancję, że będą smakowały. Są słodkie, bezglutenowe i ze śliwkami. Takie placki możesz przygotować również dodając inne, ulubione owoce.

Pobierz przepis

Składniki

  • 200g mąki gryczanej ( lub zwykłej, pszennej ) ( ok. 1,5 szklanki )
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • cynamon, kardamon
  • olej kokosowy do smażenia
  • 6 śliwek drobno pokrojonych

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę połącz z sodą, solą i cukrem W robocie wymieszaj ze sobą składniki suche z maślanką, jajkiem i przyprawami
  2. ikona_czas

    20 sek.

    ikona_obroty

    5

  3. Wrzuć pokrojone drobno śliwki i całą masę dokładnie, delikatnie wymieszaj
  4. ikona_czas

    15 sek.

    ikona_obroty

    4

  5. Z ciasta smaż małe placuszki na oleju kokosowym. Polej placuszki syropem klonowym.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®