Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Nóż szefa kuchni CHEF KOHERSEN Professional OLIVE WOOD 21,6 cm
Kolekcja Professional Olive Wood
Poznaj kolekcję profesjonalnych noży kuchennych Kohersen Professional Olive Wood, stworzoną z dbałością i precyzją z najlepszych materiałów: japońskiej stali damasceńskiej i włoskiego drewna oliwnego. W naszych produktach łączymy najnowsze technologie z tradycyjnym rzemiosłem, aby stworzyć jedyne w swoim rodzaju doświadczenie równowagi - równowagi trwałości i piękna, którą docenią nawet najbardziej wymagający szefowie kuchni i mistrzowie kulinarnych arcydzieł.
Nóż szefa kuchni (chef knife)
Przeznaczenie: wszechstronne zastosowanie, do cięcia, siekania, porcjowania mięsa, ryb, warzyw, owoców i ziół
- Długość: 350 mm
- Waga: 231 g
Ostrze
- Materiał: japońska stal damasceńska SRS13
- Ilość warstw: 49
- Twardość: 63 (+/-1) HRC
- Wzór na ostrzu: Fibres
- Krawędź tnąca 210 mm
- Szerokość: 53 mm
- Grubość: 2 mm
- Typ ostrzenia: szlif dwustronny, symetryczny
Rękojeść
- Materiał: włoskie drewno oliwne
- Długość: 134 mm
Ostrze, które nie ma sobie równych
Najwyższej jakości japońska stal damasceńska, którą doceniają zawodowi kucharze na całym świecie, została poddana ręcznej obróbce, by dopracować każdy cal ostrza. Ręczne polerowanie pozwala wyeksponować piękny wzór damastu, a ręczne ostrzenie sprawia, że krawędź ostrza osiąga doskonały profil i gładkość.
Rękojeść, która staje się przedłużeniem dłoni
Ręcznie polerowana, elegancka rękojeść z włoskiego drewna oliwnego została odpowiednio wyprofilowana, aby zapewnić komfort użytkowania. Jest ergonomiczna i nie ślizga się. Pozostaje ciepła i gładka w dotyku.
Perfekcja w każdym szczególe
Noże z kolekcji Professional Olive Wood to doskonale wyważony instrument, który zasługuje na wyjątkową oprawę. Dlatego też każdy z osobna został umieszczony w luksusowym futerale, wyłożonym miękkim tworzywem.
Japońska stal damasceńska i jej właściwości
Stal damasceńska jest znana i ceniona ze względu na cechy, które wyróżniają ją spośród innych rodzajów stali. Sposób jej produkowania i obróbki pozwala nie tylko na osiągnięcie parametrów, które czynią ją trwałą i odporną na uszkodzenia, a przy tym niebywale ostrą, ale również wyjątkowo piękną.
Oryginalne wzory na klindze powstają podczas polerowania ostrza o wielowarstwowej budowie. Dzięki odpowiedniemu składowi chemicznemu zalicza się do stali nierdzewnych i nie ulega korozji. Noże Kohersen z kolekcji Professional Olive Wood powstają z 49-warstwowej, japońskiej, proszkowej stali damasceńskiej o twardości 63 (+/-1) HRC (w skali Rockwella).
Stal SRS13 osiąga niebywałe właściwości, dzięki zdobyczom nowoczesnej metalurgii. Pomimo tak wysokiej twardości, materiał ten wykazuje się również podatnością na precyzyjną obróbkę, co prowadzi do osiągnięcia niebywałej ostrości. Zalety te sprawiają, że często nazywana jest stalą „szybkotnącą” ze względu na imponującą efektywność podczas pracy.
Szef kuchni Dariusz Baryga poleca
"W moim przypadku noże kuchenne marki KOHERSEN to była miłość od pierwszego cięcia. Pracowałem na ostrzach wielu różnych marek, jednak tylko KOHERSEN w 100% spełnił moje oczekiwania. Zarówno wygląd, jak i funkcjonalność tych noży to prawdziwy majstersztyk. Drewniana rękojeść pewnie leży w dłoni, a nóż nie ślizga się, co zapewnia pewne i precyzyjne cięcia. Po wielu miesiącach intensywnego użytkowania stwierdzam, że mój nóż szefa kuchni jest nadal wybitnie ostry."
Skład
- Wysoka zawartość węgla daje wyjątkową twardość, a co za tym idzie trwałość.
- Mangan zwiększa odporność na uszkodzenia.
- Zwiększona ilość chromu i molibden zapobiegają utlenianiu się i rdzewieniu.
- Wanad sprawia, że krawędź klingi pozostaje ostra znacznie dłużej niż w przypadku noży z innej stali nierdzewnej. Poprawia sprężystość stali, dzięki czemu klinga nie pęknie w przypadku jej wygięcia.
- Wolfram zwiększa pierwotną odporność ostrza i znacząco wpływa na odporność na ścieranie.
- Krzem przeciwdziała utlenianiu i wpływa na giętkość klingi.
zobacz więcej »
- Zachowaj ostrożność – nóż jest ekstremalnie ostry!
- Używaj wyłącznie na deskach drewnianych lub z tworzywa sztucznego.
- Nóż myj wyłącznie ręcznie, nigdy w zmywarce.
- Nie używaj do krojenia bardzo twardych elementów (mrożonek, kości, itp.).
- Ostrz regularnie, by zachować najwyższą funkcjonalność.
- Przechowuj w suchym miejscu.
Specyfikacja
-
Długość350 mm
-
Długość rękojeści134 mm
-
Waga231 g
-
Materiał (ostrze)japońska stal damasceńska SRS13
-
Materiał (rękojeść)włoskie drewno oliwne
-
Ilość warstw49
-
Twardość63 (+/-1) HRC
-
Wzór na ostrzuFibres
-
Krawędź tnąca210 mm
-
Szerokość ostrza53 mm
-
Grubość ostrza2 mm
-
Typ ostrzeniaszlif dwustronny, symetryczny
-
Przeznaczeniewszechstronne zastosowanie, do cięcia, siekania, porcjowania mięsa, ryb, warzyw, owoców i ziół