Techniki krojenia warzyw – jak gotować szybciej, bezpieczniej i efektownie?

Techniki krojenia warzyw – jak gotować szybciej, bezpieczniej i efektownie?

Znajomość technik krojenia warzyw przyda się każdemu pasjonatowi gotowania, mają bowiem wpływ na smak, teksturę i wygląd dania. Można je wykorzystać podczas przygotowywania zup, surówek, sałatek, potrawek czy dodatków na kanapki. Dzięki nim uzyskamy składniki o pożądanym kształcie, rozmiarze i grubości. Podpowiadamy, jakie sposoby krojenia warzyw powinien znać każdy miłośnik zdrowej kuchni!

Krojenie w julienne – wskazówki

Poznaj techniki krojenia warzyw, a podczas krojenia możesz użyć noży Kohersen

Zastanawiasz się, co to znaczy julienne? Krojenie w równe słupki znajduje zastosowanie w przypadku marchwi, buraków, ziemniaków, pora czy selera. W pierwszej kolejności potrenuj na marchewce. Wystarczy ją obrać, pokroić na 2-3 kawałki i odciąć końcówki. Następnie pokrój marchew na równe, grube plastry, a na koniec w słupki. Krojenie w julienne warto wykorzystać przy przyrządzaniu sałatek i surówek. Możesz również przysmażyć słupki, po czym dodać je do mięsa, ryby lub zupy jarzynowej.

Pokrojone warzywa julienne mają średnicę 2 cm i długość 5 cm. Zanim nadasz im pożądany kształt, powinieneś je dokładnie umyć. W razie potrzeby należy obrać warzywa ze skórki. Krojenie julienne jest znacznie łatwiejsze, jeśli wybierzemy ostry, pozbawiony ząbków nóż.

Popularne sposoby krojenia warzyw

Krojąc warzywa takie jak cebula, marchewka, ziemniaki, buraki czy warzywa zielone, najlepsze do tego celu będą noże Kohersen

Jak pokroić cebulę w kostkę? W tym przypadku warto zastosować technikę brunoise, dzięki czemu otrzymasz bardzo drobną kostkę o grubości 1-2 mm. Najpierw kroisz warzywa w cienkie słupki, następnie w poprzek. Proponowana metoda znacznie ułatwia blanszowanie lub smażenie na maśle. Pokrojone warzywa można wykorzystać do farszu lub dekoracji potraw, sprawdzą się także jako dodatek do omletów, czy sosów.

Wielu początkujących kucharzy zastanawia się, jak pokroić cebulę w piórka. Najpierw pokrój warzywo wzdłuż na pół. Teraz połóż połówki na desce, odetnij z każdej z nich czubek. Następnie pokrój je na 4-8 kawałków, trzymając nóż delikatnie pod kątem. Możesz także pokroić cebulę w talarki. Z boku warzywa ostrożnie zetnij pierwszą warstwę, po czym połóż je na desce nacięciem do dołu. Dzięki temu cebula pozostanie na swoim miejscu. Na koniec pokrój ją w poprzek, co około 3 mm.

Techniki krojenia warzyw – wskazówki

Noże Kohersen zostały zaprojektowane zarówno z myślą o początkujących jak i profesjonalnych kucharzach

Jakie są popularne techniki krojenia? Macedoine to metoda, z którą poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Polega ona na krojeniu warzyw w kostkę o grubości 5 mm. Taki sposób sprawdzi się wtedy, gdy chcemy przygotować sałatkę, zupę i inne dania wegetariańskie.

Noże Kohersen będą świetnym wyborem, niezależnie czy chcesz przygotować dania mięsne, rybne, sałatkę, zupę lub dania wegetariańskie

Jak kroić pomidora do sałatki? Należy go położyć na boku, po czym nożem z ząbkowanym ostrzem pokroić w poprzek. Pamiętaj, aby rozpocząć od tyłu. Dzięki temu pokroisz go w równe plasterki pozbawione białych, twardych części.

Sposoby rozdrabniania warzyw

Chiffonade to popularna technika krojenia zielonych warzyw, takich jak sałata, kapusta i szpinak. Można ją również wykorzystać do rozdrabniania ziół, np. szałwii i bazylii. Polega ona na krojeniu listków w cienki wstążki, co ułatwia wymieszanie ich z innymi składnikami. Najpierw przebieramy liście, aby miały one podobny rozmiar. Następnie układamy 8-10 listków, jeden na drugim, po czym zwijamy je od dłuższej strony w ciasny rulon. Na koniec kroimy je w cienkie wstążki, co podkreśli walory estetyczne potrawy.

Jeśli chcesz pokroić warzywa w grubsze słupki, wypróbuj technikę batonnes. Możesz je wykorzystać do zup, gulaszów i sałatek. Słupki warzywne doskonale smakują z hummusem. Wystarczy nabrać na nie odrobinę sosu i cieszyć się pyszną przekąską.

Przydatne akcesoria do krojenia

Kohersen oferuje szeroki wybór noży i akcesoriów kuchennych takich jak garnki, patelnie lub roboty wielofunkcyjne

Nóż kuchenny to nieodzowny element wyposażenia każdego miłośnika gotowania. Niezależnie od tego, czy szukasz narzędzia do warzyw, chleba, czy uniwersalnego, z pewnością znajdziesz go w naszym sklepie. W ofercie pojawiła się także ostrzałka do noży, która błyskawicznie przywraca im pierwotne właściwości. Pręt ostrzący jest pokryty diamentową powłoką, z kolei rękojeść została wykonana z drzewa oliwnego. Dzięki temu musak cechuje się wysoką wytrzymałością.

Zestaw noży przyda się zarówno początkującemu adeptowi sztuki kulinarnej, jak i doświadczonemu szefowi kuchni. Nie tylko ułatwia siekanie, krojenie i porcjowanie, lecz także zapewnia doskonałe rezultaty.

Chociaż znajomość technik krojenia jest bardzo ważna, należy również zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Wśród nich znajdują się noże kuchenne, które sprawią, że gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą!

Komentarze

Temat *

Imię / nick *

Twoja opinia o produkcie *

Security code
Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®