Sprawdzone przepisy na tłusty czwartek – jak zrobić najlepsze pączki i faworki w domu?

Sprawdzone przepisy na tłusty czwartek – jak zrobić najlepsze pączki i faworki w domu?

Tłusty czwartek – przepisy na tradycyjne pączki

tasak ebony

Wskazówka: Jeśli nie lubisz wyrabiać ciasta ręcznie i tradycyjna receptura wydaje Ci się zbyt skomplikowana, czytaj dalej – znajdziesz tam znacznie prostszy i szybszy przepis na wypieki na tłusty czwartek do przygotowania za pomocą robota gotującego. 

Składniki na pączki: 

  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 4 żółtka
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • 30 ml spirytusu (alkohol sprawia, że wypieki chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia; można go jednak pominąć)
  • 100 gr twardej marmolady lub powideł jako nadzienia do pączków
  • szczypta soli
  • około 1 kg smalcu do smażenia

Przepis na pączki na tłusty czwartek

  1. Do miski włóż drożdże i dodaj łyżkę cukru. Rozetrzyj składniki na jednolitą masę i dolej łyżkę ciepłego mleka (około 37 stopni C). Dokładnie wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły. 
  2. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby drożdże zaczęły rosnąć.
  3. W międzyczasie ubij żółtka z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Możesz skorzystać z miksera ręcznego (około 7 minut ubijania) lub blendera kielichowego (kilkanaście sekund w trybie miksowania, aż masa jajeczna będzie jasna i puszysta).
  4. Do miski wsyp mąkę, dodaj przygotowany zaczyn z drożdżami, ubitą masę z jajek, resztę mleka i wyrabiaj, aż ciasto będzie jednolite (zajmie to kilkanaście minut).
  5. Wlej roztopione masło i wyrabiaj całość do połączenia składników. 
  6. Na koniec dodaj spirytus i połącz do gładkiej konsystencji. Ciasto może trochę lepić się do rąk – nie przejmuj się, tak ma być.
  7. Odstaw ciasto w przykrytej miseczce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  8. Po wyrośnięciu podziel ciasto na około 60 g porcje. Z każdej porcji uformuj kuleczki w dłoniach. Odstaw je na stolnicę posypaną mąką, pozostawiając odstępy, by pączki miały jak urosnąć. Przykryj ściereczką na około 20–30 minut, by się napuszyły. 
  9. Smaż pączki na rozgrzanym oleju – niżej podpowiadamy, jak to zrobić prawidłowo. 
  10. Gdy pączki lekko ostygną po usmażeniu, nadziewaj je szprycą marmoladą lub powidłami
  11. Wierzch udekoruj lukrem, skórką pomarańczową lub w inny sposób wedle uznania. 

Tłusty czwartek – przepisy na pączki – z robotem Cy021

tasak ebony

Przepis na Tłusty Czwartek wydaje Ci się zbyt skomplikowane? Przygotowanie pysznych pączków ułatwi Ci wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją gotowania Kohersen CY021, który wyrobi idealne ciasto w trzy minuty. Dla niego wymieszanie ciasta to żaden problem. Składniki na pączki są takie same jak powyżej, ale ich wykonanie jest o wiele łatwiejsze.

Łatwy przepis na pączki na tłusty czwartek 

  1. Na naczynia robota kuchennego wlej 2,5 miarki mleka, dodaj drożdże i cukier. Skorzystaj z przepisu na pączki w systemie robota lub ustaw urządzenie na tryb podgrzewania (50 stopni), obroty 3 i czas 30 sekund.
  2. Następnie do wyrobionego zaczynu dodaj żółtka, mąkę i szczyptę soli. Uruchom program wyrabiania ciasta na 3 minuty
  3. Gotowe ciasto wyjmij z robota i przełóż do innego naczynia. Ciasto powinno wyrastać przez około 1,5 godziny. Na patelni z wysokim rantem roztop smalec. Gdy będzie się podgrzewać, rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm, podsypując ciasto mąką. Szklanką wycinaj okręgi – na wycięty krążek nałóż łyżeczkę marmolady lub powideł i przykryj kolejnym wyciętym okręgiem, formując płaskie pączki.
  4. Usmaż pączki na rozgrzanym smalcu.

Przepis do pobrania znajdziesz również tutaj: przepis na pączki na Tłusty Czwartek.

Jak smażyć pączki? 

Smażenie pączków to sztuka, jednak jeśli zastosujesz się do kilku zasad, będą miękkie, puszyste i złociste! 

  1. Do smażenia pączków na tłusty czwartek najlepszy jest smalec lub olej rzepakowy (ma wysoką temperaturę palenia i neutralny smak).
  2. Idealna temperatura smażenia to 170–180°C.
  3. Polecamy smażyć pączki na głębokiej patelni – sprawdzi się patelnia Saute z powłoką Diamond, która ma wysokie ścianki, więc chroni przed rozpryskiwaniem tłuszczu. Struktura plastra miodu pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła, co zapobiega przywieraniu. 
  4. Jeśli tłuszcz jest zbyt zimny – pączki będą tłuste i ciężkie.
  5. Jeśli jest zbyt gorący – spalą się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.
  6. Sprawdź temperaturę termometrem kuchennym lub wrzuć kawałek ciasta – powinien się unosić i lekko skwierczeć.
  7. Smaż po 3–4 pączki na raz, by olej nie tracił temperatury.
  8. Czas smażenia to 2–3 minuty na stronę, aż nabiorą złocistego koloru.
  9. Obracaj je delikatnie np. szpatułką.
  10. Po usmażeniu układaj pączki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Obowiązkowe wypieki na Tłusty Czwartek? Faworki!

tasak ebony

Faworki, zwane inaczej chrustami to kolejny pyszny wypiek na tłusty czwartek, którego nie może zabraknąć na stole. Potrzebne składniki na około 80–100 faworków to:

  • 500 g tłuszczu do smażenia (olej lub smalec)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżki spirytusu (można pominąć)
  • 4 żółtka
  • 230 g mąki pszennej
  1. Wszystkie składniki włóż do misy i wyrabiaj – ręcznie kilkanaście minut lub za pomocą robota 1,5 minuty w programie wyrabiania ciasta
  2. Podziel wyrobione ciasto na kawałki. Porcję rozwałkuj na bardzo cieniutki placek i pokrój w dłuższe paski. Każdy pasek rozetnij na środku i przewlecz, formując faworki
  3. Smaż na mocno rozgrzanym oleju (170–180 stopni).
  4. Usmażone odkładaj na ręcznik papierowy, a gdy wystygną, posyp cukrem pudrem. Gotowe! 

Więcej pomysłów na celebrację słodkiego święta – również w wersji light – znajdziesz w naszej bazie przepisów Kohersen. Smacznego tłustego czwartku!

Komentarze

Temat *

Imię / nick *

Twoja opinia o produkcie *

Security code
Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®