Jesienne zbiory: co i w jaki sposób przyrządzić z dyni?

Jesienne zbiory: co i w jaki sposób przyrządzić z dyni?

Królowa jesieni jest tylko jedna – i zdecydowanie jest nią dynia! To warzywo, które sprawdza się doskonale zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych, a do tego posiada mnóstwo witamin i minerałów oraz… niską kaloryczność. Zdecydowanie warto, by zagościła w naszym jesiennym menu! Poniżej podpowiadamy, dlaczego warto przyrządzać dania z dyni oraz jak przygotować dynię do gotowania lub pieczenia. Zaproponujemy również kilka prostych, smacznych i zdrowych przepisów na potrawy z dyni.

Dlaczego warto sięgać po dania z dyni?

Dowiedz się jak upiec dynie oraz jakie proste przepisy z dyni można przygotować za pomocą noży i akcesoriów kuchennych takich jak garnki, patelnie lub roboty wielofunkcyjne Kohersen

Dynia jest niezwykle bogata w składniki odżywcze! Znajdziemy w niej betakaroten, czyli silny przeciwutleniacz wspierający odporność oraz przekształcający się w organizmie w cenną witaminę A. To właśnie on nadaje dyni charakterystyczny pomarańczowy kolor. Dynia zawiera również witaminy z grupy B, witaminę C oraz E, a także minerały: potas, magnez, wapń i fosfor. Duża zawartość błonnika sprawia, że spożywanie dyni wspiera procesy trawienne, a niska kaloryczność sprawia z kolei, że jest to doskonały wybór dla osób dbających o linię. Wszystko to sprawia, że jesienią w Twojej kuchni powinna rządzić dynia. Przepisy na słodkie i wytrawne przekąski oraz dania przypadną do gustu zarówno miłośnikom gotowania, jak i amatorom bez większego doświadczenia w kuchni. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach ułatwiających obróbkę tego warzywa: podpowiadamy, jak obrać dynię, jak upiec dynię i co zrobić z dyni na obiad, lunch czy kolację.

Jak obrać dynię i przygotować ją do dalszej obróbki?

Do obrania dyni najlepszy będzie nóż do warzyw lub nóż uniwersalny Kohersen, który został wykonany ze stali damasceńskiej i gwarantuje jakość oraz wytrzymałość

Niemal wszystkie przepisy z dyni wymagają obrania i pokrojenia warzywa. Zanim przystąpisz do tego zadania, wybierz odpowiedni nóż kuchenny: najlepszym wyborem będzie specjalny nóż do warzyw ze stali damasceńskiej, ponieważ dynia posiada dość twardą skórkę. Jeśli nie posiadasz specjalnego noża do warzyw, wybierz uniwersalne noże kuchenne o dużych ostrzach – zwłaszcza jeśli warzywo jest duże. Odetnij ogonek dyni i końcówkę z drugiej strony, a następnie podziel ją na pół i wyjmij pestki. Następnie podziel dynię na mniejsze części.

Jak obrać dynię? Surową dynię obierz za pomocą obieraczki lub małego nożyka. Jeśli przyrządzasz danie z dyni poddanej obróbce cieplnej, po pokrojeniu włóż ją do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 °C. Dzięki temu bez problemu usuniesz miękką skórkę. Upieczona dynia doskonale nadaje się jako baza do wielu potraw – od zup po desery. Jeśli chcesz, by warzywo nabrało aromatu, polej dynię oliwą i posól przed upieczeniem.

Co zrobić z dyni na obiad? Kilka inspiracji na jesienne posiłki

Nie wiesz, jak wykorzystać w swojej kuchni dynię? Oto proste przepisy z dyni na jesienne dni.

Nasza propozycja to przede wszystkim aromatyczna zupa z pieczonej dyni – klasyka jesiennej kuchni. Wystarczy upiec kawałki dyni, a następnie zblendować je z bulionem warzywnym, czosnkiem, cebulą i przyprawami, aby uzyskać gładki, aromatyczny krem. Włóż pokrojoną dynię (500g) do piekarnika zgodnie z powyższymi wskazówkami. W tym czasie potrzebna Ci będzie patelnia uniwersalna, na której należy podsmażyć cebulę i 2 ząbki czosnku. W garnku umieść upieczoną dynię, litr bulionu, czosnek i cebulę, a następnie gotuj na wolnym ogniu, po czym zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną imbiru i gałką muszkatołową. W roli dodatków idealnie sprawdzi się groszek ptysiowy lub grzanki; możesz podać ją także z prażonymi pestkami dyni.

Posiadając garnek lub patelnię Kohersen Black Cube z powłoką Diamond umożliwiającą smażenie na minimalnej ilości tłuszczu z łatwością przygotujesz dania z dyni, takie jak aromatyczną zupę z pieczonej dyni lub puszyste placuszki z dyni

Wolisz coś na słodko? Przygotuj puszyste placuszki z dyni! Dynię (ok. 320g) obierz ze skóry i usuń pestki, a następnie zetrzyj ją na tarce na małych oczkach. W dużej misce wymieszaj pół szklanki jogurtu naturalnego, 3 jajka, miąższ z dyni, 300 g mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Do masy możesz dodać cukier wanilinowy, cukier puder, pastę waniliową lub cynamon – w zależności od tego, na jaki smak masz ochotę. Nie musisz używać blendera ani miksera: wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką. Do przyrządzenia placuszków przyda się także patelnia nieprzywierająca: znakomicie sprawdzi się zwłaszcza patelnia do naleśników ze specjalną powłoką umożliwiającą smażenie na minimalnej ilości tłuszczu. Unikalna, dwustronna powierzchnia funkcyjna patelni, zarówno wewnętrzna, jak i zewnętrzna, została wzmocniona wyjątkowo trwałą, odporną na zarysowania powłoką DIAMOND. Udoskonalona struktura plastra miodu gwarantuje równomierne rozprowadzanie ciepła na całej powierzchni oraz skutecznie zapobiega przywieraniu.

Usmażone placuszki doskonale smakują z cukrem pudrem, konfiturą wiśniową czy syropem klonowym. Puszyste placuszki z dynią to również pyszna przekąska na zimno do szkoły lub pracy.

Potrawy z dyni wcale nie są trudne do przygotowania! Skorzystaj z naszych wskazówek i wprowadź dynię do swojego jesiennego menu – gwarantujemy, że pokochasz to warzywo!

Komentarze

Temat *

Imię / nick *

Twoja opinia o produkcie *

Security code
Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®